Operatorii de telefonie mobilă mână în mână cu statul

Telefoanele vor fi urmărite prin satelit pentru a opri răspândirea Coronavirusului. Măsurile pot fi dur criticate.

Vodafone, Deutsche Telekom, Orange şi alți cinci furnizori de telecomunicații, împreună cu Comisia Europeană, au convenit să împărtășească datele de localizare culese de pe telefonul mobil pentru a urmări răspândirea Coronavirusului. Măsura a fost luată din cauza faptului că oamenii au încălcat restricțiile impuse de guvernele statelor europene, în ultimele săptămâni, iar Comisia va folosi date anonime pentru a proteja confidențialitatea datelor cu privire la localizarea telefonului mobil.

Pentru că acest gest ridică multe semne de întrebare în rândul utilizatorilor, mulți fiind adepți ai teoriei conspirației, operatorii dau asigurări că o dată ce virusul va trece, datele vor fi șterse.

În timp ce aceste date nu intră în sfera de aplicare a legilor UE privind protecția datelor, Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor (AEDP) a declarat că proiectul nu încalcă regulile de confidențialitate atâta timp cât există garanții. ,,Comisia ar trebui să definească în mod clar setul de date pe care dorește să îl obțină şi să asigure transparența față de public, pentru a evita eventualele neînțelegeri.”, a spus agentul de supraveghere al datelor UE într-o scrisoare către executivul Uniunii Europene.

Ţări precum Singapore, Taiwan şi Israel utilizează deja diferite metode, cum ar fi aplicațiile de smartphone-uri de urmărire a contactelor, o „gardă electronică” bazată pe telefoane mobile, urmărirea telefonului pe satelit şi brățările de urmărire a locației pentru a combate răspândirea virusului.