Omagiu adus lui Constantin Gruescu

constantin gruescu ocna de fier

Mineralogului din Ocna de Fier îi vor fi dedicate expoziții diverse și vizionări de filme documentare la 100 de ani de la naștere.

De numele lui Constantin Gruescu se leagă muzeul de mineralogie pe care acesta l-a amenajat într-o încăpere a propriei case din Ocna de Fier. Un muzeu care este însă rodul unei vieți dedicată pasiunii de a scoate la lumină frumusețile ascunse în adâncuri. Constantin Gruescu a fost membru al Societății Geografice Române, al Societății Române de Științe Naturale și al Asociației Internaționale a Mineralogilor din Basel, Elveția. În 2004 a primit titlul de cetățean de onoare al județului iar în 2006 titlul de cetățean de onoare al orașului Bocșa. Pe 21 decembrie 2011, a devenit membru de onoare al universității din Reșița.

Numeroase instituții din țară, precum Muzeul Banatului Montan, Muzeul Național al Banatului, Complexul Muzeal „Moldova” din Iași, Centrul Universitar al Universității „Babeș-Bolyai” din Reșița, etc, sau colecții private din străinătate au beneficiat de donații din partea sa. De asemenea, Constantin Gruescu a descoperit formațiunea de roci Macla Gruescu, o juxtapunere de două cristale de cuarț de 7 centimetri intersectate într-un unghi de 90 de grade, cristale care formează o cruce albă.

Vineri, 12 aprilie, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la naștere, Constantin Gruescu va fi omagiat în cadrul unui eveniment organizat de primăria, consiliul local și casa de cultură din Bocșa alături de familia Gherman și cu sprijinul Forumului Democratic al Germanilor din Caraș-Severin, Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița și a Muzeului Banatului Montan din Reșița.

La ora 10:00, este programată o slujbă de pomenire la cimitirul ortodox din Ocna de Fier, urmată de vizitarea muzeului „Constantin Gruescu”. De la ora 12:00, sala de ședințe a Primăriei Bocșa va găzdui expoziție de fotografie, carte și minerale dublată de vizionări de filme documentare despre viața și activitatea celui omagiat.
Foto: Centrul UBB Reșița

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/