Olandezul ucis de avalanșă la heliski pe Țarcu, organizat de firma lui Romeo Dunca, a semnat pentru propria viață!

romeo dunca, dupa avalansa din muntii tarcu

Romeo și Cristi Dunca regretă tragicul eveniment, dar spun că nu au ce să-și reproșeze. Meteorologii nu anunțaseră risc major de avalanșă în Munții Țarcu, iar schiorul n-ar fi respectat instructajul pentru astfel de situații!

Romeo Dunca a explicat pentru Express de Banat că nimic nu anunța o astfel de tragedie și că toate riscurile sunt asumate de iubitorii sporturilor extreme de iarnă. Pur și simplu, din motive necunoscute, schiorul surprins de avalanșă n-ar fi acționat airbag-ul de siguranță, cum au făcut ceilalți doi, care au scăpat cu viață!

„Au fost trei, între care și fiul meu, Cristi! Dacă era vreun pericol major de avalanșă, vă dați seama că nu s-ar fi aflat acolo. Nu și-ar fi riscat în primul rând viața lui, cum nu ar fi riscat-o nici pe-a altora! Eu i-am dus cu elicopterul acolo la schi, undeva în zona Căleanu, din masivul Brusturu, pe Țarcu, și au fost surprinși de avalanșă. Doi dintre ei, care au acționat dotarea de siguranță, au declanșat airbag-urile și nu au fost îngropați. Al treilea, care plecase înainte, n-a acționat airbag-ul, nu se știe din ce motiv, și a fost îngropat de avalanșă. E vorba despre un echipament de siguranță, un fel de rucsac, un sac ce se umflă și te ține la suprafață. Sistemul de siguranță l-ar fi ținut la suprafață. Eu i-am dus dimineață, i-am lăsat acolo și am plecat la Muntele Mic. Când m-am întors am văzut avalanșa, am știut că s-a întâmplat ceva. Am aterizat lângă zona respectivă, nu era semnal la telefon. Era îngropat, săpau după el. L-am sunat pe cel de la Salvamont între timp și i-am spus că o să-l duc rapid la spital, dar deja nu mai dădea semne de viață. L-au scos după 15-20 de minute, a durat prea mult.”, a precizat Romeo Dunca.

Potrivit președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin, care astăzi își luase o zi de concediu, schiorii olandezi aveau echipament corespunzător, închiriat de la firma de care se ocupă fiul său Cristi, și fuseseră instruiți ce să facă în caz de vreun pericol. „Avea semnat tot ce trebuie, instrucțiunile, pentru că fiecare semnează pe propria răspundere, își asumă. Noi avem tot instructajul filmat, drept dovadă, cei doi au acționat conform instructajului semnat și s-au salvat. Celălalt nu a respectat, a luat-o în fața grupului și nu a acționat maneta! E un accident nefericit, nu am ce să-mi reproșez, oamenii și-au asumat, au semnat, nu i-a lăsat nimeni neinstruiți, neechipați. Au fost echipați corespunzător. E un risc asumat, câteodată sunt și astfel de situații.”, a mai spus Romeo Dunca.

Schiorii olandezi ar fi trebuit să plece ieri de pe munte, dar pentru că vremea nu le-a permis să-și consume adrenalina, au mai rămas o zi. Romeo Dunca mai spune că, în Făgăraș, spre exemplu, era anunțat grad 4 de risc pentru producerea de avalanșă. La grad 4 și 5 e interzisă practicarea heliski-ului. În Țarcu era doar grad 3. În plus, astfel de coborâri nu fac decât schiorii cu experiență, care își asumă eventuale riscuri.

„În Făgăraș au mai fost incidente, au mai fost avalanșe, au mai murit, dar la noi nu au fost situații în ultimii 30 de ani, e o zonă sigură. S-a întâmplat, e doar un accident nefericit, dar sunt pregătit să mi se pună în spate această tragedie, pentru că asta se va întâmpla. Nu am nicio vină, dar se vor folosi unii și alții de această întâmplare nefericită pentru a mă face responsabil.”, a conchis Romeo Dunca.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/