Octombrie, luna Tiberiu Bottlik la Muzeul Banatului Montan

expozitie tiberiu bottlik muzeu resita

Muzeul reșițean expune 30 de lucrări realizate de artistul care și-a petrecut mare parte din viață la Bocșa.

Instituția muzeală marchează 140 de ani de la nașterea artistului și 50 de ani de la trecerea sa în neființă expunând o parte dintre cele aproape 100 de lucrări ale acestuia aflate în colecția muzeului. Pe simeze sunt portrete ale unor personaje care s-au întâlnit cu pictorul bănățean în perioada interbelică dar și după Al Doilea Război Mondial, până aproape de contemporaneitate. Marele plus al expoziției este dat de lucrarea restaurată recent la Muzeul Brukenthal, reprezentând un portret de femeie, dar și de lucrări de grafică neexpuse până acum, cele de modelaj și un autoportret de tinerețe care, de asemenea, n-a mai fost expus.

Criticului de artă Ada Cruceanu identifică cel puțin trei straturi de contemporaneitate pe care ni le furnizează opera artistului. Este vorba despre contemporaneitatea lui Tiberiu Bottlik cu epoca sa dar și cu mișcările și curentele de după 1900. De asemenea, este contemporan cu oamenii din Bocșa de atunci și, în felul cum apare expoziția, devine contemporanul nostru. „Poate nestudiat suficient este momentul de contemporaneitate al artistului cu tot cercul pictorilor de la Bocșa Montană după anii 1940. Pictorii aceștia, în jur de 11, ajung la Bocșa măcar pentru câteva zile și sunt împreună cu Bottlik, care influențat foarte mult acel grup de pictori”, a spus Ada Cruceanu.

Tiberiu Bottlik și-a lăsat definitiv amprenta la Bocșa în perioada celor 47 de ani cât a locuit și trăit în oraș. În cimitirul catolic, sunt multe sculpturi ale sale, monumente funerare plătite de oamenii de la momentul respectiv, iar la intersecția cu drumul spre Ocna de Fier se află statuia binecunoscută înfățișând un miner. Tablourile sale se află în multe colecții private, unul dintre cei care dețin o lucrare de Tiberiu Bottlik fiind chiar primarul Mirel Patriciu Pascu, prezent la vernisajul de joi dupăamiază.

„Se știe că Bottlik a fost prizonier în Italia și a petrecut o perioadă în Sicilia. Anul trecut, am fost contactat de o doamnă conferențiar universitar. Acolo, și dumnealor au în colecție lucrări de Bottlik. Au vrut să afle ce fel de opere ale sale se află la Bocșa. Împreună cu Gabriela Șerban, directoarea bibliotecii din Bocșa, le-am furnizat materiale despre ceea ce se găsește la Bocșa”, a spus primarul Bocșei. Reținem din spusele sale că, sunt discuții pentru organizarea în Sicilia a unei expoziții cu lucrări ale pictorului bănățean. Bocșa poate participa cu o parte dintre portretele artistului păstrate în oraș. Până atunci, publicul iubitor de artă este invitat să viziteze expoziția intitulată sugestiv „Bottlik și contemporanii”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/