De peste zece ani, Petru Becia s-a întors din Italia în Valea Almăjului, stabilindu-se acasă la Dalboșeț.
Moștenirea de la părinți a transformat-o în casă verde, inteligentă, obținând în mediul rural ceea ce multă lume nu are la oraș: costuri de întreținere reduse datorită utilizării energiei regenerabile. Casa este „prietenoasă cu mediul”, are în dotare încălzire prin pardoseală asigurată cu ajutorul pompelor de căldură, panouri fotovoltaice și alte îmbunătățiri de ultimă generație care situează la cota zero emisiile de bioxid de carbon în natură. Este și ceea ce se numește prosumator, adică persoana fizică racordată la rețeaua electrică ce poate vinde energia pe care o produce în propria locuință.
Nu ar fi un lucru ieșit din comun dacă toate îmbunătățirile nu ar fi fost făcute în regie proprie. Cu alte cuvinte, almăjeanul a lucrat de unul singur, fiind autodidact. Sigur, un autodidact mai apoi cu diplomă, fiindcă în timp, de-a lungul anilor, după ce a absolvit școli, a urmat cursuri, a obținut calificări și certificări în meserii înrudite. De la tot ce înseamnă construcții, la instalații performante. I-a plăcut din totdeauna să meșterească, să vină cu soluții și să găsească rezolvare pentru orice problemă tehnică, de aceea i s-a dus vestea că e „omul bun la toate”.
În casă există și o centrală cu lemne, doar pentru a valorifica materialul rezultat din ceea ce se lucrează în atelierul propriu. După ce a terminat cu casa, a trecut la teren. Are în intenție dezvoltarea unei zone de vacanță, situate lângă râul Nera, în satul Bârz, aproape de Lacul Dracului, la intrare în Rezervația Cheile Nerei. „Fiind terenul familiei, m-am gândit să-l valorific, astfel că am pus niște pomișori, un gard viu și am plantat răsaduri pentru o grădină de legume. Am ridicat deja două căsuțe ecologice de tip A-Frame, realizate integral din materiale biodegradabile, din lemn, care sunt alimentate cu energie solară. Mai urmează câteva, până la patru sau șase de același fel, dar și căsuțe de aventură în copaci sau în pământ. Nu am în plan construcții moderne, cu metal, inox sau altele, doar lemn, piatră, nisip, materiale ușoare.
Le-am construit de drag, fără alt ajutor în afară de soția mea și un zilier. Nu am aplicat pentru fonduri europene, sunt realizate doar din investiții proprii. Vor putea găzdui turiști interesați de drumeții la pas, plimbări în natură, deconectare de viața stresantă de la oraș.
Am crescut la sat cu bunicii, am trăit în natură, am avut animale, am învățat arborii, esențele, cum să-i protejăm, cum să exploatăm judicios și numai căzăturile din pădure. La noi, în Almăj, există o multitudine de flori, de plante medicinale care ar fi bine să fie cunoscute și valorificate. Zona a început să fie frecventată de turiștii care vin să vadă cascada Bigăr, morile cu ciutură de la Rudăria, vin pentru satul Ravenska, situat în apropiere, unde se practică agroturismul. Pot spune că se remarcă turiștii care sosesc din Cehia pentru a lua contact cu minoritatea din zonă, care doresc să-și viziteze strămoșii stabiliți aici, în urmă cu peste o sută și ceva de ani.”
Petru Becia este un ecologist convins, iubește mediul natural în care a crescut și spune că s-a specializat în instalații care extrag energia fără să polueze. Este solicitat pentru lucrări în foarte multe locuri din țară. „Am efectuat montajul pompelor de căldură, a încălzirii prin pardoseală, pentru beneficiari, persoane fizice dar și pentru diverse instituții: primării, școli sau biserici. Sunt calificat, autorizat, am firma mea și sunt partener Romstal, iar cu sprijinul acestei societăți, merg anual la diferite cursuri unde învăț tot ce apare mai nou pe piață. Recent m-am întors de la Cluj, acolo unde a avut loc un stagiu de pregătire în frigotehnie. Mă mișc mult, parcurg kilometri pentru lucrările în care sunt angajat. Am asigurat montajul în multe zone din țară, la Brașov, în Maramureș, dar și aici, acasă în Banat. Numeroase instalații de încălzire am montat în zona de agrement Crivaia-Văliug, de lângă Reșița.”
A decis să revină în România după ani de muncă petrecuți în țara din peninsulă care, pe vremea aceea tânăr fiind, l-a atras gândind la o viață mai bună, la câștiguri motivante. Când a acumulat suficientă informație, experiență în construcții și abilități pentru amenajări interioare de înaltă clasă, a hotărât că e momentul să ia viața de la zero, acasă, printre ai săi. De Italia a rămas legat sufletește, fiindcă acolo și-a cunoscut soția timișoreancă și tot acolo i s-a născut fiica. „Am terminat Școala profesională de arte și meserii și Liceul Teoretic din Bozovici. Prima mea meserie este tâmplar, apoi la Brașov, m-am specializat în instalator. În Italia, multe am avut de învățat de la unchiul meu, foarte priceput în toate, alături de care am lucrat mai mult în construcții, amenajări interioare. Am mai fost plecat la muncă și în Marea Britanie, dar tot acasă în Banat, în Țara Almăjului, m-a tras ața. La început aveam dubii, nu știam dacă ne vom putea adapta, dar, în timp, am ajuns la concluzia că aici ne este locul. Avem tot confortul și ducem o viață sănătoasă, ne hrănim cu produse de casă, avem tot mai multe alimente bio. În Italia mai mergem în concediu sau în vizită la rude, atunci când avem cu toții vacanță.”
Petru Becia vorbește cu plăcere despre cea mai nouă pasiune a sa: navigația cu drona și fotografia de la înălțime. A investit într-un dispozitiv despre care a învățat pas cu pas cum să-l conducă, fiindcă nu e cel mai ușor lucru. „Trebuie să ai mare grijă, pentru că neatenția duce la pierderea aparatului. Sunt pasionat de capturile foto, care au devenit cea mai mare plăcere a mea. Priviți cât de frumos este satul nostru, Dalboșeț, văzut de sus! Ce panoramă minunată se dezvăluie în fața ochilor…”
Societatea Help Trans din Oravița angajează inginer în construcții civile. Se oferă salariu de 3000 de euro, net. Specialiștii în construcții și materiale, al producerii betonului și al exploatării...
Industria de cybersecurity a trecut de mult de granița unui simplu „lux” tehnologic, a devenit o necesitate absolută într-o lume interconectată, în care riscurile și atacurile cibernetice se multiplică...
Șeful PSD Caraș-Severin a fost învestit în funcția de președinte, într-un entuziasm general, care-l obligă să dezvolte, în sfârșit, Banatul de munte. Câștigător al alegerilor din 9 iunie, Silviu...
Help Trans angajează inginer construcții civile – 3000 euro net!
CYBER FORUM 2024 – Timișoara devine capitala securității cibernetice, pe 14-15 noiembrie, 2024
Tel./Fax: 0355.429.481
WhatsApp: 0723.101.061
contact@expressdebanat.ro
publicitate@expressdebanat.ro
Reșița, Str. Făgărașului Nr. 10
Toate drepturile rezervate. © 2024 Express de Banat. ISSN 2248 – 1281