Oameni de seamă ai Banatului, omagiați de tramvaiul reșițean

statia francisc vastag din resita

Majoritatea stațiilor de pe traseul tramvaiului reșițean au fost redenumite. Unele dintre ele poartă numele unor personalități ale locului.

În total, sunt 16 stații și, de la depou până în centrul civic, au fost deja amenajate peroanele și spațiile pentru călători. Denumirea fiecărei stații este trecută pe plăcuțe aflate la vedere doar stațiile de la Victoria și Intim păstrând vechile denumiri date de zonele respective, respectiv stația de la universitate. Lista stațiilor de pe traseul tramvaiului este următoarea:

– stația de la depou: Terminus
– stația din zona Kaufland: Ion Chichere
– stația din zona Moto-Velo: Ineu
– stația din zona Victoria: Victoria
– stația din zona Miorița: Francisc Vaștag
– stația din zona Intim: Intim
– stația din zona Triaj: Muzeul de locomotive
– stația de la bifurcația din Triaj: Promenadă
– stația de la poliție: Gratz
– fosta stație 7 Noiembrie: Nicolae Titulescu
– stația de la universitate: Universitate
– stația din centru: Nera
– stația de la poșta veche: Libertății
– stația de la intrarea în pasaj: Diaconovici-Tietz
– stația de la Vama Reșița: Școala Pittner
– stația din zona Muncitoresc (capăt de linie): Reșița Montană

Conform lui Daniel Jurubescu, directorul Transport Urban Reșița, au fost stabilite și denumirile celor patru stații de autobuz de pe Calea Timișoarei. Acestea se vor numi „Câlnic”, „Arsenal”, „Fabrica de pâine” și „Direcția sanitar-veterinară”. „Încă nu am stabilit stațiile de pe Bulevardul Muncii, am făcut propuneri și așteptăm să stabilim denumirile acestora. În Moroasa, stațiile trebuie refăcute complet și, după aceea, ne vom gândi și la denumiri. De la Muncitoresc în sus, denumirile rămân cele vechi”, a spus Daniel Jurubescu.

Pe traseul tramvaiului, se remarcă stațiile denumite după Ion Chichere, Francisc Vaștag, Diaconovici-Tietz și August Pittner. Ion Chichere este poetul născut la Fizeș în 1954 și decedat în 2004 la Reșița. Din 2016, o stradă din Reșița îi poartă numele și tot de atunci se ține anual un festival de poezie purtând numele său. Francisc Vaștag este primul boxer român care a câștigat centura supremă la categoria 71 kg. Născut la Reșița în 1968, Vaștag este considerat cel mai mare boxer român, de cinci ori campion național, campion european și mondial la juniori, câștigător a trei medalii de aur și una de bronz la seniori, dublu campion european, de șapte ori câștigător al centurii de aur la București. În decursul carierei a câștigat 385 de meciuri și a pierdut 17 iar complexul sportiv din apropiere de stadionul de atletism îi poartă numele.

Publicistul Corneliu Diaconovici s-a născut la Bocșa în 1859 și a fost autorul primei Enciclopedii românești. Alexander Tietz s-a născut la Reșița în 1896 și a fost cadru didactic, etnograf și scriitor de limbă germană, declarat în 2004 cetățean de onoare post-mortem al Reșiței pentru activitatea sa literară și publicistică. August Pittner s-a născut la Reșița în 1879 și a fost învățător în perioada de expansiune economică și demografică a orașului, la începutul secolului XX. A transformat parterul casei sale, de pe Strada Furnalelor nr. 13, în școală pentru numărul tot mai mare de copii din Reșița. Astăzi fosta lui casă trece printr-un amplu proces de restaurare aici urmând a funcționa un centru cultural. Stadiul lucrărilor este de 90% și se estimează că vor fi gata până la sfârșitul anului.

Tramvaiul trece și el print-un amplu proces de modernizare iar, la final, o călătorie va constitui și o incursiune în istoria Banatului de Munte. După estimările făcute de Primăria Reșița, în toamnă, reșițenii se vor putea plimba cu tramvaiul, deopotrivă prin oraș și prin istoria acestuia. Sugestii de noi personalități după care ar putea fi denumite stații de transport public din oraș vin din partea Societății Cultural Artistice „Pro Banatul de Munte” sub forma unei scrisori deschise adresată Consiliului Local Reșița. Toma George Maiorescu, Octavian Doclin, Gheorghe Zincescu și Olga Neagu sunt alte nume de poeți propuse. Lor li se alătură nume precum Mircea Martin, membru titular al Academiei Române, artistul plastic Nicolae Ungar, matematicianul Dan Farcaș, jurnalistul Mircea Cavadia, membru al Uniunii Scriitorilor, sau actorul George Drăgulescu. În oraș însă vor fi mai multe trasee și deci stații suficiente pentru personalitățile Banatului, fie ele din Reșița sau nu.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/