Ediție record pentru Simpozionul de Arheologie și Istorie „Constantin și Hadrian Daicoviciu” la Caransebeș, cu oameni de cultură care au contribuit semnificativ la dezvoltarea domeniului științific în ceea ce privește Situl Arheologic de la Tibiscum, Jupa.
Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, organizează, în aceste zile, Simpozionul Internațional „In Memoriam Constantin și Hadrian Daicoviciu”, la sediul instituției de cultură din municipiul de pe Timiș și Sebeș. Evenimentul își propune să valorifice cercetările în domeniul științific al arheologiei, dar și istoriei, reunind la Caransebeș cercetători din România și Serbia. La festivitatea de deschidere au participat administratorul public al județului Caraș-Severin, Marius Damian, primarul Felix Borcean, oameni de cultură din județul Caraș-Severin, precum și cercetători de la cele mai importante universități din țară.
„Marii profesori, Constantin și Hadrian Daicoviciu, sunt legați de spațiul Caransebeșului și de simpozionul care le poartă numele, ajuns la cea de-a 45-a ediție. Mulțumesc Preasfinției sale Lucian, Episcopul Caransebeșului și profesorului universitar Gheorghe Lazarovici, pentru comunicările în plen deosebit de interesante pentru lumea științifică prezentate după ceremonia de deschidere”, ne-a declarat managerul muzeului Dacian Rancu.
În program sunt cuprinse mai multe lansări de carte printre care „Evoluția picturii în situl neolitic și eneolitic de la Tărtăria – Gura Luncii”, autori: Sabin Adrian Luca, Ioan Alexandru Aldea, prezintă prof. univ. dr. Gheorghe Lazarovici, „Orașul Caransebeș în anul dezrobirii sale (1919)”, autor Constantin Brătescu, prezintă arhim. dr. Casian Rușeț, „Comunitatea de Avere din Caransebeș și evidența jertfelor bănățene din Marele război”, autor: Laurențiu Ovidiu Roșu, prezintă Constantin Brătescu și „Coruri fără frontiere”, autor: Dumitru Jompan, prezintă Constantin Brătescu.
În programul ediției din acest an a fost cuprinsă și o vizită în satul natal care-i poartă numele distinsului profesor universitar, cercetător, arheolog și istoric Constantin Daicoviciu.