O toamnă plină de aventură, pe urmele zimbrilor de la Armeniș

zimbru la Armenis

Suntem în plină toamnă, iar peisajele din Caraș-Severi îți taie efectiv respirația. Dacă la pachet mai adaugi și o aventură prin pădure, pe urmele zimbrilor, atunci povestea este completă.

O zi de explorare a naturii și a vieții sălbatice, pe tărâmul fermecător al zimbrilor liberi, de la Armeniș din județul Caraș-Severin, poate fi una dintre cele mai interesante și atractive aventuri. Vino la Armeniș și descoperă frumusețea locurilor, alături de rangerii WWF Fondul Mondial pentru Natură și ghizii Campusului We Wilder.

Împreună veți străbate zonele împădurite și poienile superioare, cu panorame încântătoare, iar zimbri pot fi observați în mediul lor natural de viață. Grupul poate fi format din minim patru persoane + ranger ghid și coordonatorul de grup, iar localitatea Armeniș este locul de unde se dă startul aventurii.

Dacă te hotărăști și tu să pleci în aventură, atunci trebuie să ai la tine echipamentul necesar:
– Bocanci sau încălțăminte de trekking (în funcție de sezon)
– Îmbrăcăminte în funcție de sezon. Se recomandă indiferent de sezon pantaloni lungi.
– Rucsac de zi (20 – 35 l)
– Pelerină ploaie (se poate asigura în caz de nevoie)
– Bidon apă
CE VEȚI FACE?
– Însoțiți de un ranger, veți fi ghidat în zonele cu maxime șanse de observare a zimbrilor.
– Veți identifica și interpreta urmele lăsate de diverse animale în pădure.
– Veți avea parte de o zi de drumeție în natură în care focusul va fi îndreptat către observarea acesteia.
– Traseu: Armeniș (Caransebeș)- zona de reintroducere zimbri- Valea Râului Alb- Valea Râului Lung.

zimbru la Armenis

zimbru la Armenis

La cerere, la întoarcerea din drumeție se poate organiza și o masă tradițională cu produse și băuturi locale. Informații suplimentare se pot obține la numerele de telefon: 075 781 0905 – Matei Miculescu – ranger WWF Fondul Mondial pentru Natură – sau 0721.819. 595 – Oana Mondoc – Campus We Wilder, organizație care administrează Măgura Zimbrilor,
dar și proiectul acestora MuMA Hut, una din căbănuțele prototip de numai 16 metri pătrați făcută de o echipă de voluntari și care a fost nominalizată la Premiul de Arhitectură Contemporană Mies van der Rohe.

Mai mult decât atât, anul acesta s-au împlinit 10 ani de la semnarea protocolului între WWF Romania și Primăria Armeniș, din județul Caraș-Severin, pentru repopularea cu zimbri. Și unde mai pui că Armenișul a fost inclus și în publicația The Guardian, în lista cu cele mai pitorești așezări rurale din Europa.

După aproape 200 de ani de la dispariția de pe teritoriul României, cel mai mare mamifer terestru din Europa, zimbrul, își recâștigă, încet-încet, teritoriul. În ultimii 7 ani, în Munții Țarcu au fost aduși zimbri, din peste 30 de rezervații și centre de reproducere din Europa, în cadrul proiectului Life Rewilding Bison de reintroducere a zimbrului în Carpații Meridionali.

În România, zimbrii mai pot fi admirați în Rezervația Dragoș-Vodă de la Vânători Neamț, în Rezervația Neagra de la Bucșani, Dâmbovița, în rezervația Valea zimbrilor din Vama Buzăului, Brașov, la Hațeg – Slivuț, la Grădina Zoologică din Târgoviște, două exemplare la Grădina Zoologică din Reșița și două exemplare la Grădina Zoologică din Hunedoara.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/