O singură forță unită pentru zimbri liberi din Munții Țarcu

zimbri femele in rezervație
po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Primării, organizații și instituții de cercetare, toți uniți pentru creșterea viabilității populației de zimbri liberi din Munții Țarcu și dezvoltarea unui Plan Național de Acțiune pentru conservarea speciei.

40 de zimbri vor fi translocați pe parcursul a 5 ani pentru a crește populația existentă, care numără, în prezent, aproximativ 180 de exemplare. Inițiativa de reintroducere a zimbrilor în Munții Țarcu intră într-o nouă etapă. Mai exact, organizațiile Rewilding România, WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură), Rewilding Europe și WeWilder, împreună cu Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cinegetică și Resurse Montane (ICDCRM) și Primăriile Armeniș, Teregova și Cornereva, din județul Caraș-Severin, au lansat proiectul ”LIFE with Bison”.

Acțiunea își propune crearea unui context favorabil de coexistență, creșterea viabilității populației de zimbri liberi din Munții Țarcu și dezvoltarea unui Plan Național de Acțiune pentru conservarea speciei.

zimbri muntii tarcu

Zimbri munții Țarcu

Proiectul “LIFE with Bison” se va desfășura în perioada 2024-2029 și reprezintă o continuare a eforturilor de conservare a speciei, demarate în 2012, de către Rewilding Europe, WWF România și autoritățile locale.

”Proiectul se focusează pe două direcții. O direcție se focusează pe populația de zimbri, din punct de vedere al impactului ecologic pe care îl au asupra ecosistemului, și pe partea de diversitate genetică, fiindcă acest aspect este foarte important dacă vrem să avem o populație sănătoasă. A doua parte componentă a grantului este focusată pe partea de coexistență.” – Marina Drugă – Team Leader Rewilding România și manager tehnic al proiectului ”LIFE with Bison”

”Astăzi lucrăm într-un proiect care abia începe, dar care este continuarea a mai bine de zece ani de muncă și a mai multor proiecte. Toate aceste proiecte au adus cunoștințe în zonă, au adus oameni, au adus și fonduri. A fost un proces de durată, dar a fost un proces foarte benefic.” – Adrian Grancea – manager de proiect WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură)

”Nu este doar un proiect simplu, de renaturare, aducem zimbri, îi monitorizăm și atât. Este mult mai mult. Vorbim de comunități locale, de coexistență și de implicarea comunităților locale și a asociațiilor de vânătoare în ceea ce privește dezvoltarea acestui proiect. Este un proiect fanion în România. Știm foarte bine că zimbrul are un anumit trecut și, chiar dacă a fost o specie dispărută la un moment dat, este un simbol pentru România.” – Robert Szep – directorul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Cinegetică și Resurse Montane

1000x100 casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

wwf zimbri

Prin proiect se urmărește translocarea a 40 de zimbri, pentru a crește diversitatea genetică, implementarea de noi măsuri de coexistență și crearea unui grup de lucru, care să dezvolte un Plan Național de Acțiune pentru conservarea speciei. Din grupul de lucru vor face parte și celelalte două inițiative de reintroducere din țară, implementate de Fundația Conservation Carpathia și Romsilva, precum și instituțiile statului.

Populația actuală de zimbri liberi din România numără aproximativ 300 de exemplare, dispersate în 3 zone – Munții Țarcu, Munții Făgăraș și Parcul Vânători-Neamț. Prin Planul Național de Acțiune, dezvoltat în cadrul Proiectului ”LIFE with Bison”, se va face un pas important spre o abordare unitară și un management sustenabil al speciei.

wwf zimbri

Proiectul ”LIFE with Bison” este co-finanțat de către Uniunea Europeană prin Programul LIFE.

Credit foto: Daniel Mirlea, Cătălin Josan

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/