O singură firmă interesată să proiecteze modernizarea a zeci de stații de tramvai din Timișoara

Primăria Timișoara anunță că o singură firmă și-a depus oferta la licitația publică organizată cu scopul proiectării pentru modernizarea a 34 de stații de tramvai. Acestea se află pe traseul liniei 1, pe care vor circula și noile garnituri de mari dimensiuni care se fabrică în Turcia.

O parte din stațiile de tramvai din Timișoara vor arăta ca-n Occident, în viitorul apropiat. Recent, Primăria Timișoara a lansat o licitație publică pentru achiziționarea serviciilor de proiectare în vederea modernizării celor 34 de stații aflate pe traseul liniei 1 de tramvai, care leagă Gara de Nord de Stația Meteo și retur. Astfel, reprezentanții instituției anunță că a fost depusă o singură ofertă, care de joi a intrat în evaluare. Toate aceste pregătiri se fac în contextul în care la Timișoara sunt așteptate să sosească tot mai multe tramvaie noi, de mari dimensiuni, fabricate în Turcia.

Este vorba despre modernizarea a 34 de stații de tramvai, care vor deveni mai accesibile. Peronul va fi adaptat la același nivel cu noile tramvaie Bozankaya și va avea pavaj tactilo-vizual și zone de avertizare cu un contrast ridicat de culoare, pentru o mai bună delimitare a spațiului. Peroanele vor fi accesibile tuturor persoanelor cu mobilitate redusă (persoane cu dizabilități, vârstnici, părinți cu cărucioare pentru copii etc.), astfel încât să le permită urcarea/coborârea din tramvai”, a informat Primăria Timișoara.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

Mai mult, stațiile vor fi dotate cu sistem de supraveghere video și sistem de afișaj și informare, cu ajutorul monitoarelor LCD, vizibil pe ambele fețe ale panoului de afișaj, cu informații privind timpul de sosire în stație al următorului tramvai și alte date importante privind traficul. Acesta va fi adaptat nevoilor persoanelor cu deficiențe vizuale și auditive. De asemenea, vor fi amplasate sisteme de informare pentru călători, de unde aceștia pot afla traseele mijloacelor de transport, inclusiv disponibilitatea bicicletelor în stații, și vor avea posibilitatea ca validarea călătoriei să o poată face și în stație.

Totodată, stațiile vor avea panouri voltaice pentru generarea de energie, va exista opțiunea de încărcare a telefoanelor mobile, acces la Wi-Fi public și un sistem modern de achiziționare a biletelor.

Concret, stațiile care vor fi modernizate sunt: Gara de Nord, Regele Carol I, Piața Mocioni/Sinaia, Piața Maria, Catedrala Mitropolitană, Spitalul de copii, Piața 700, Libertății, Continental, Prefectura, 3 August, Piața Traian (toate tur-retur, câte 2 stații); Prințul Turcesc, Sarmisegetuza, Lalelelor, V. Economu, V. Babeș, Meteo, UMT, Electrica, Gara de Est și Piața Badea Cârțan.

În prima etapă va fi realizată documentația tehnică și obținerea autorizației de construire. Durata de viață, solicitată prin documentație, a noilor stații este de minim 24 de ani”, a detaliat Primăria Timișoara.

Perioada de realizare a documentației și proiectării este de opt luni, iar valoarea estimată a contractului se ridică la 250.000 lei, cu TVA inclus.

banner 970 x 250