O nouă tranșă de vaccin anti-HPV a sosit în Timiș

vaccin
whatsapp image 2022 10 03 at 13.25.51 (2)

La Direcția de Sănătate Publică Timiș au sosit peste 4.000 de doze de vaccin anti-HPV. Acestea urmează să fie distribuite medicilor de familie. 

DSP Timiș a recepționat o tranșă de 4.470 de doze de vaccin anti-HPV monovalent Gardasil 9. Dozele de vaccin vor fi distribuite, conform procedurii, medicilor de familie. Vor fi vaccinate persoanele eligibile, în baza solicitărilor transmise de medici pe parcursul acestui an.

Anul trecut, Ministerul Sănătății a extins vaccinarea gratuită anti-HPV până la 18 ani pentru fete. Până atunci, vaccinarea anti-HPV se realiza gratuit doar pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani.

România este țara din UE cu cea mai mare incidență și mortalitate cauzată de cancerul de col uterin, provocat în proporție de 99% de infecția cu HPV. Vaccinarea anti-HPV, spun medicii, este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin.

Vaccinarea anti-HPV se realizează la persoanele eligibile pe baza solicitărilor părinților/ reprezentanților legali, care transmit cererile către medicii de familie. Cererile sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, iar trimestrial se solicită direcţiei de sănătate publică teritoriale numărul de doze de vaccin necesare.