O nouă șansă. Doi tineri ucraineni ajunși la Timișoara au devenit acum sprijinul altor semeni refugiați

ref 3
Stiri si Publicitate din Baile Herculane pentru Timisoara si Resita untitled design set 970x90 px

Au început o nouă viață la Timișoara. Nevoiți să își părăsească țara din cauza războiului, Valeri și Tania, doi tineri soți din Ucraina, au găsit în ei determinarea de a merge mai departe într-o nouă țară, cu o nouă limbă pe care au învățat-o într-un timp record. În doar aproximativ patru luni de când au ajuns la Timișoara și-au găsit un nou sens. O nouă cale. Valeri lucrează la Grupul de Inițiative Sociale LOGS, iar Tania îi ajută și pe alți membri ai comunității de refugiați ucraineni să se integreze în noul oraș, noua lor casă.

Tania și Valeri sunt doi dintre cei aproximativ 1.000 de refugiați din Ucraina care au sosit la Timișoara în ultimele luni, în contextul agresiunii din țara vecină. I-am întâlnit la unul dintre evenimentele organizate de LOGS – Grup de Inițiative Sociale, acolo unde au participat la festivalul Timișoara Refugee Art Festival.

„Am venit aici în luna martie, la oameni pe care nu i-am cunoscut anterior. Prieteni de-ai prietenilor noștri din Polonia ne-au propus să venim aici pentru câteva zile, să ne mai distragem atenția, să ne eliberăm mintea și să înțelegem mai bine ce avem de făcut pentru că în Ucraina am pierdut orice opțiune pentru a munci. Am lucrat în domeniul dezvoltării afacerilor și în această perioadă nu avem niciun fel de dezvoltare, în niciun domeniu, din cauza războiului. Stând aici ne-am dat seama că este un loc foarte bun în care putem încerca să o luăm de la zero, unde ne putem integra și putem fi parte a unei comunități.”, a spus Valeri.

ref 1

Valeri lucrează acum la LOGS, ca mediator intercultural.

„Am început prin a-i ajuta pe ucraineni în centrul de suport de la LOGS și oamenii de la Direcția de Asistență Socială ne-au oferit cazare gratuită, mâncare, apoi LOGS mi-a oferit posibilitatea de a mă angaja ca mediator intercultural și acum îi ajut pe refugiații ucraineni. În Ucraina avem conflicte de 8 ani. Au început în 2015. În Donbas și în Crimeea. Nimeni nu se aștepta la ce se întâmplă acum. Nimeni nu îi voia pe ruși în Ucraina. Nimeni nu se aștepta la agresiunea asta pentru că nu are absolut niciun sens. Dar oamenii speră că vom avea oportunitatea să facem parte în viitor din Europa.”, a mai spus Valeri.

stiri si publicitate casino herculane by sungarden stiri si publicitate gif card de energie dacus 1000x100
stiri Timisoara si Resita banner energie geotermală cu buclă închisă energia de la picioarele noastre fppg 2048x539

Partea bună este că Valeri nu a venit singur la Timișoara, ci împreună cu Tania, soția lui. Tânăra ucraineană se descurcă de minune în limba română, la doar patru luni de când a început cursurile aici. Tania e acum voluntar la LOGS.

ref 4

„Sunt din Dnipro, o localitate situată pe fluviul Nipru. Am înțeles încă de la început că trebuie să învăț limba ca să pot face parte din comunitate, să mă pot integra aici. Îmi place aici, mă simt în siguranță. Am pornit ca voluntar la centrul de suport pentru refugiații ucraineni de lângă gară și acolo am întâlnit oameni de la LOGS. Acum, țelul meu este să învăț cât mai bine limba română, iar în timpul liber încerc să îi ajut pe alți refugiați ca mine, cu cei de la LOGS care fac foarte multe lucruri bune și folositoare pentru noi în aceste vremuri grele.”, a spus Tania.

Festivalul dedicat refugiaților organizat de LOGS a adunat, în acest an, ucraineni extrem de activi în comunitate. Datele cele mai recente arată că în România sunt aproximativ 80.000 de refugiați din Ucraina, dintre care jumătate sunt minori; doar 10% școlarizați în România.

CITEȘTE ȘI: Timișoara, noul acasă pentru aproximativ 1.000 de ucraineni. Este Ziua Mondială a Refugiatului

Stiri si Publicitate Timisoara, Resita, Hotel Versay aprilie 980x120 px Stiri din Resita si Timisoara banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/