O mulțime de proiecte blocate și licitații reluate! Timișul pierde bani europeni din cauza intereselor politice!

Orgoliile și interesele politice, precum și slaba reprezentare a mediului de afaceri în relația cu autoritățile statului generează pierderi importante, iar pe unele companii le împing către faliment!

Omul de afaceri Horațiu Rada, care conduce două companii de succes, Aur´a Mineral Water și Cons Electrificarea Instal, remarcă faptul că, în România, nu există relația firească dintre mediul privat și stat. În Timiș, cu atât mai puțin. „La nivel de Timiș s-a demarat o astfel de campanie, lucrurile acestea le-am mai avut în discuție și cu domnul Robu, și cu domnul Dobra. Ar să se treacă de orgoliul politic. Am ajuns la putere, reprezint o culoare politică, trebuie să țin cont și de nevoile și problemele oamenilor de afaceri care poate au o altă opțiune politică. Tocmai această diversitate ar trebui să unifice. Dacă polarizăm totul, dau doar acolo că este al meu, este o politică greșită. Țara are nevoie de pragmatism și de eficiență într-o perioadă cât mai scurtă. Oamenii de afaceri din jurul meu își doresc acest lucru.”, a explicat acesta pentru expressdebanat.ro.

Legislația care se schimbă semnificativ într-un timp foarte scurt reprezintă o altă problemă cu care se confruntă mediul de afaceri. Practic, nu mai există predictibilitate din acest punct de vedere și nu puține companii au ajuns în colaps. „Când ai intrat în sfera politică, îți asumi decizia, vizibilitatea și puterea. Puterea înseamnă siguranța celor din jurul tău, deciziile tale sunt esențiale pentru comunitate. Nu putem genera o lege ca ulterior să fie pusă în aplicare și în următoarele șase luni să se revină la acea lege și să spună că nu sunt bune normele de aplicare sau ordinele date de o anumită autoritate. Trebuie să ne consultăm. Cei care dau o lege trebuie să aibă specialiști care să o redacteze, cadrul legal, constituțional, concurențial. Nu putem privi doar printr-o singură culoare, indiferent care este ea. Experiența de 25 de ani din mediul privat, experiența în zona tehnică, experiența în zona contabilă, nevoia de a analiza și a citi contracte, de a interacționa cu oameni, de a interacționa cu mediul de afaceri, cu cel artistic, cu cel economic și fiind un integrator mă ajută să îmi dau seama că lucrurile trebuie schimbate. Încerc să trag semnale, încerc să unesc oamenii, încerc să conștientizez nevoile și problemele. Încerc să fiu un integrator, la fel cum o fac la nivel de echipă, la nivel de firmă, să fiu și în societate. Încerc prin coagularea mediului de afaceri, prin coagularea mediului de afaceri și politic, încerc conștientizarea susținerii și între partide a proiectelor esențiale.”, a mai spus Horațiu Rada.

Omul de afaceri remarcă totodată că mișcarea sindicală încă există, chiar dacă nu mai e la fel de puternică precum era odată, dar subliniază că patronatele au dispărut aproape complet, iar nevoile angajatorului se fac tot mai puțin auzite. „Unde există acele negocieri între patronate, sindicate și guvernanți?!, întreabă omul de afaceri timișorean. Dacă avem acuma câteva patronate reprezentative la nivel național nu înseamnă că identifică toate problemele, din toate sferele de activitate. Foarte multe zone sunt de nișă și nu sunt reprezentate. Și sunt domenii esențiale pentru siguranță, în domeniu energetic, în construcții. Firmele mari iau lucrările importante și firmele mici sunt subcontractante. Nu se poate ca muncitorul român să ia doar ce rămâne. Muncitorul român trebuie să fie și titular pentru că meseriașul de aici vine. Forța de muncă, utilajele sunt toate ale acestor antreprenori mărunți. Așa se construiesc toate marile proiecte din România. Societățile din România nu sunt unite, este creată această ură între ele, în loc să lucreze unitar, ca în Italia, la nivel de consorțiu. Până nu se definește acest cadru legal, aceste asocieri să fie mai permisive încât pe anumite proiecte să poată să participe mai multe entități, nu vom reuși să scoatem capul.”

Modul defectuos de relaționare dintre mediul de afaceri și zona administrativ-politică provoacă pierderi importante. Pentru toată lumea. În acest context, Horațiu Rada amintește de foarte multe licitații organizate pe raza județului Timiș, pentru proiecte pe fonduri europene ,la care nu s-a prezentat nimeni: „Un studiu de fezabilitate făcut în urmă cu 7-8 ani, cu o valoare de referință aferentă cursului euro de atunci, fără să se indexeze la cursul actual al euro, a blocat investiția, s-a reluat licitația și așa se tergiversează lucrurile și comunitatea pierde. Au fost și manageri care nu au avut o strategie, au crezut că pot să facă lucrarea în acei bani, fiind fonduri europene. Nu au reușit să le facă și lucrul ăsta a dus la blocarea proiectului, la aplicarea de penalități și la desființarea companiei în final.”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/