Cum să redactezi un CV, cum să te prezinți la un interviu de angajare și cum să îți cauți un loc de muncă sunt obiectivele pe care Fundația Activity Reșița le va concretiza în cadrul proiectului ,,Capacitarea adulților din medii dezavantajate pentru accesarea unui loc de muncă”.
20 de adulți proveniți din comunitățile dezavantajate ale Reșiței vor primi o mână de ajutor din partea Fundației Activity pentru Resurse Umane și Dezvoltare Durabilă, Reșița, un demers ce se încadrează într-un nou proiect finanțat prin programul Erasmus+ al Uniunii Europene.
Timp de un an, cele 20 de persoane vor participa la ateliere de formare în care vor învăța cum să își redacteze un CV, cum să se prezinte la un interviu de angajare, cum să își caute un loc de muncă la nivel local, atât online cât și offline.
„Este un proiect provenit din nevoia identificată la nivelul comunităților dezavantajate din Reșița, mai exact: Mociur, Dealul Mare Câlnic, Moara Juracec. Am constat că acești adulți se bazează pe ajutor social și pe alocațiile copiilor, deși au capacitatea de a lucra, iar din ce spun ei, problema ar fi că nu există interes și că nu există cunoștințe în accesarea unui loc de muncă. Prin urmare, am venit cu ideea acestui proiect prin care încercăm să-i educăm și să le creștem puțin interesul. Dorim să realizăm ateliere în cele 4 comunități, pentru că suntem implicați patru parteneri, din România, Italia, Ungaria și Serbia. Adulții vor învăța cum să-și creeze un CV, cum să să se prezinte la un interviu, cum să-și caute un loc de muncă online și offline, cum să caute de pe siteurile AJOFM cursuri gratuite care să-i ajute să se specializeze pe anumite domenii și să aibă astfel un acces mult mai amplu la locuri de muncă mult mai bine plătite. Ca rezultat final îi vom ajuta să aplice la cel puțin două locuri de muncă, online”, a declarat Alexandra Jurca, șeful de proiect.
Proiectul va începe cu pregătirea cursanților din cadrul ONG-ului, doi angajați din partea fiecărui partener, prin care vor învăța instrumente noi de lucru cu adulții din medii dezavantajate, chiar dacă proiecte de acest gen nu sunt o noutate pentru Fundația Activity.
Criteriile de selecție a celor 20 de adulți se vor baza pe interesul acestora, în urma unor vizite ce se vor face în mediile ghetou, dar și pe baza unui chestionar în care se vor identifica nevoile concrete. Vârsta beneficiarilor trebuie să fie cuprinsă între 45 și 60 de ani, persoane apte de muncă și dornice de colaborare. Alexandra Jurca a mai adăugat faptul că atelierele vor fi deschise pentru toți adulții interesați de acest aspect și că se dorește ca această activitate să devină constantă în cadrul fundației, iar după finalizarea proiectului să li se ofere sprijin permanent la sediul ONG-ului.
Proiectul pentru toate cele patru țări partenere are o finanțare de 60.000 euro.