O fotografie face cât o mie de cuvinte, o fotografie de familie – cât o mie de sentimente! „Mi-am ales această muncă de a opri timpul”

maria dimian
1000x100 (1)

O poză face cât o mie de cuvinte, dacă trece prin filtrele unui profesionist. Cum poate o bucată de hârtie colorată să trezească emoții peste ani și ani de zile? Răspunsurile ni le dă Maria Dimian, cu care am discutat despre fotografii de Crăciun, nou-născuți, dar și cu viitoare mame.

Pasiunea pentru arta fotografică i-a venit Mariei Dimian pe la vârsta la care mulți învață tabla înmulțirii. Curiozitatea s-a transformat în hobby, apoi într-un business în care a investit încă din anii de facultate. „Am avut primul contact cu fotografia prin aparatul fratelui meu, înainte de clasa a treia. Îi furam aparatul cu fotografii pe film și mai făceam poze, după mi-am luat un telefon cu cameră și eram fascinată, apoi în clasa a șasea mi-am strâns bani din colinde și mi-am cumpărat un aparat foto compact. În clasa a noua mi-am luat primul DSLR. Mi-a plăcut dintotdeauna să fac poze, atât prietenelor cât și mie. Am multe autoportrete, dar în anul al doilea de la facultate am început toată treaba mai serios. Am lucrat în Franța o vară întreagă la o livadă unde culegeam fructe și toți banii pe care i-am făcut i-am investit într-un aparat foto mult mai bun decât ce aveam și într-un obiectiv”, ne-a povestit Maria Dimian.

maria dimian foto familie

Tipul de poze pentru care este căutată Maria a surprins-o chiar și pe ea. Se aștepta ca tinerele să fie mai interesate de fotografiile în decor festiv, dar cererile veneau în mare parte de la familii care își doreau o amintire frumoasă imprimată pe o hârtie colorată: „La început, făceam fotografie de portret prietenelor mele. Acum patru ani, pentru că mie mi-a plăcut foarte mult Crăciunul, mi-am pregătit un decor de sărbători și am început să fac poze tematice. Am postat un anunț pe Facebook cu ședințe foto, dar nu mă gândeam că vor veni familii, mă așteptam să fie fete care vor vrea poze cu decorul specific. Am descoperit că îmi place foarte mult să fotografiez familiile, îmi era super-drag de copii și așa mi-am dat seama că îmi place fotografia de familie. Se transmit niște emoții și imortalizezi niște momente frumoase. Mă gândesc că și eu când mă uit la fotografii cu mine și părinții mei împreună cu fratele meu de când eram mică simt niște emoții unice, simt ceva ce nu simt la o simplă poză doar cu mine. Cadrul de familie și momentul surprins este… conexiune, iubire și e important și valoros. Adevărul e că mă simt privilegiată pentru că pot realiza un lucru pe care îl consider atât de important în viața unui om: imortalizarea unui moment. Suntem memorie, suntem amintiri. Povești. E tot ce rămânem. Povești scrise, povesti fotografiate. Amintiri. Memorie”.

maria dimian colaj familie

Este bine-cunoscut faptul că un copil nu stă cuminte când merge în următoarele locații: la dentist și la fotograf. Dacă altor fotografi le vine să lase aparatul în jos când au clienți mai năzdrăvani, Maria Dimian spune că se informează cu privire la modul în care poate comunica mai bine cu copiii. Ne-a dezvăluit unul dintre trucurile la care recurge atunci când vreun micuț „sabotează” ședința foto. „Mie îmi plac copiii și îmi place să citesc despre cum să te comporți cu ei, cum să îi faci să facă ceva cu plăcere. Mă comport ca și cum ne-am juca. De exemplu, am avut acum câteva săptămâni o ședință cu o familie care mi-a spus că nu au o poză ca lumea, pentru că băiețelul nu voia să stea. La început am făcut trei, patru poze, a spus că nu vrea să mai stea, m-am dus la el și i-am spus că este OK, dar am nevoie să țină niște beculețe în mână ca să fac poze pentru mami și tati. Când a văzut că are un rol important și că este băgat în seamă a stat cuminte, trebuie să intri în lumea lor”, a spus Maria Dimian.

maria dimian copil

Un alt segment din ce în ce mai popular în rândul viitoarelor mame sunt pozele de maternitate, despre care Maria spune că sunt îmbinarea perfectă între fashion, familie și emoție: „La ședințele de Crăciun aveam cea mai mare interacțiune cu viitoarele mămici și am început să primesc mesaje dacă fac fotografii pentru nou-născuți. Am încercat, după care am făcut un mentoring la București cu o fotografă care m-a învățat să pozez nou-născuți. Apoi, am fost întrebată dacă nu fac fotografii de maternitate. M-am gândit atunci că până în acel moment nu am încercat să fac astfel de poze în studio. Făceam în natură sau decor de Crăciun, dar nu cu un fundal simplu și centrul să fie pe mămică și burtică. Îmi place să fac asta pentru că mi se pare că poți să fii mai creativ. E ca și când faci fotografie de fashion, dar transmiți și emoție și se încadrează și la fotografie de familie”.

expressheadergeneral (1)

maria damian portret femeie gravida

maria dimian portret femeie gravida

În final, rămâne întrebarea, de ce ar trebui lumea să se gândească la serviciile unui fotograf profesionist? „Am avut parte de un an în care am imortalizat mai multe frânturi de bucurie ca niciodată! Emoții, legături, iubiri și conexiuni. Poate din cauza perioadei grele prin care trecem am început să privim cu alți ochi timpul, trecerea lui – sau a noastră prin el – și fragilitatea. Momentele alături de cei dragi ne vor fi întotdeauna pansament pentru suflet, iar prin fotografii, putem păstra puțin memoria acestor clipe care nu vor mai fi. Copilașii vor crește, noi ne vom schimba, iar cu un moment din trecut nu te mai întâlnești niciodată. Decât printr-o fotografie sau un miros, ori un gust, o amintire ce se trezește uneori, când nu te aștepți. Eu sunt nostalgică, poate de-asta mi-am ales aceasta muncă, de a opri, măcar puțin, timpul. Vă încurajez să realizați sesiuni foto la fotografii care vă plac, este o investiție pentru suflet, ceva atât de valoros! Dacă eu sunt acel fotograf a cărui muncă o iubiți, vă aștept cu drag la o sesiune foto, să imortalizez povestea ta și a celor dragi inimii tale!”.

maria dimian familie

maria dimian femeie gravida foto

 

cuplu maria dimian colaj