O cărășeancă expune la „Ziua Universală a Iei” de la Budapesta

explo 1000x200

Astăzi, 24 iunie, de la ora 17, la sediul Institutului Cultural Român Budapesta, din str. Izsó nr. 5, va avea loc vernisajul expoziției „Ia românească la Budapesta”. La vernisaj va fi prezentă profesoara Despina Bălteanu, meșter popular din Băile Herculane.

Evenimentul marchează Ziua Universală a Iei. Expoziția reunește aproximativ 30 de ii românești realizate de meșterul popular Despina Bălteanu și două costume populare complete, unul bărbătesc și unul femeiesc.

Expoziția va fi completată vizual de prezentarea PowerPoint „Ia românească, simboluri și tradiții”, de fotografii ce evidențiază aspectele infinit variate ale iilor, ale portului românesc, înscrise într-un tipar specific României, respectiv cu fotografii cu fanfara tradițională din zona Caraș-Severinului, pe un fundal muzical tradițional românesc.

În perioada 26 iunie-28 iunie, orele 18.30-20.30, va avea loc un atelier de confecționare a iilor, unde Despina Bălteanu va îndruma participanții să își confecționeze și să coase singuri o ie după modele tradiționale. Participarea este posibilă în baza înscrierii prealabile, locurile fiind limitate. Cei interesați sunt rugați să transmită un e-mail cu subiectul „Participare la atelier confecționare ie românească“ către romankulturalis.intezet@upcmail.hu până la data de 25 iunie, ora 17.00.

Luni, 26 iunie 2017, de la ora 20.30, după primul atelier de confecționare a iilor, va fi proiectată prezentarea PowerPoint „Fanfara satului — o tradiție uitată!”.

Ziua Universală a Iei a debutat în anul 2013 la inițiativa comunității online „La Blouse Roumaine”, fiind preluată cu succes de comunitățile românești din peste 100 de orașe (printre care și Reșița), din 48 de țări. Expoziția va fi prezentă în saloanele ICR Budapesta în perioada 24—29 iunie 2017.