Numele primului taragotist român, Luță Ioviță, este dus mai departe prin festivalul ce-i poartă numele

1000x100

Caransebeșul va găzdui și în acest an Festivalul-concurs Luță Ioviță, o acțiune cultural-artistică menită să descopere și să promoveze tinerele talente în domeniul muzicii populare.

Potrivit organizatorilor Casa de Cultură și Primăria Caransebeș, concursul internațional de interpretare vocală și instrumentală a ajuns la ediția a XXV-a și se va desfășura în zilele de 2 și 3 mai.

„Festivalul-concurs internaţional Luţă Ioviţă, pentru solişti vocali şi instrumentişti, este o expresie a dragostei şi preţuirii faţă de patrimoniul muzical din Banat şi din ţară, constituind o modalitate constantă de descoperire şi afirmare a talentelor interpretative din România și a românilor din Republica Moldova, Serbia, Ungaria și Ucraina”, informează directorul Casei de Cultură George Suru din muncipiul Caransebeș, Ioan Cojocariu.

Concursul se va desfăşura pe două secţiuni: interpretare vocală și interpretare instrumentală, iar vârsta participanților poate fi între 16 și 40 de ani. Fişa de înscriere în concurs va fi completată şi expediată până în data de 23 aprilie, pe adresa: Casa de Cultură „George Suru” Caransebeş, str. Nicolae Corneanu, nr. 6, jud. Caraş-Severin, cod poştal 325400.

Concurenţii vor prezenta două piese muzicale, o doină fără acompaniament şi un cântec de joc cu acompaniamentul orchestrei. Este obligatoriu ca toţi concurenţii să prezinte melodia de joc transcrisă pe note muzicale (partitură) până în data de 23 aprilie, la numărul de fax: 0255-514609.

Înscrierile se pot face și pe adresele de e-mail: cultura_caransebes@yahoo.com, cultura.caransebes@gmail.com. Concursul va avea loc în 2 mai de la ora 17.00, iar a doua zi de la aceeași oră va avea loc festivitatea de premiere şi gala laureaţilor. Juriul format din personalităţi ale muzicii populare româneşti va acorda premii, la fiecare secţiune, precum și TROFEUL „LUȚĂ IOVIȚĂ”, iar, în funcţie de numărul de participanţi şi de valoarea interpretativă a concurenţilor, juriul îşi rezervă dreptul de a redistribui valoarea premiilor.