Numărul studentelor, în creștere la Politehnica din Timișoara. Cerere mare pentru domeniul IT

1000x100 (2) mbmr 1000x100

Din numărul total al absolvenților de licență în rândul specializărilor apropiate domeniului IT, 40% sunt femei, spun reprezentanții Universității Politehnica din Timișoara, iar la programele de masterat, procentul fetelor ajunge la 45%. 

Studentele arată un interes major pentru Facultățile de Automatică și Calculatoare, Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale. Unul dintre motive ar fi acela că în România cererea de specialiști pe piața muncii a crescut. În plus, joburile din IT sunt atractive pentru că sunt foarte bine plătite.

În prezent, patru din zece persoane care finalizează studiile în IT la Universitatea Politehnica sunt de sex feminin, în comparație cu trei din zece, cum era în trecut. Dacă luăm în considerare faptul că atunci erau studii de 5 ani, echivalate acum ca absolvent de nivel licență plus masterat, putem vorbi o creștere de peste 40% a procentului absolvenților de sex feminin din facultățile inginerești de IT, spun cei de la Politehnică.

„Ele preferă în general tot ce înseamnă dezvoltare de software. Putem vorbi de manager de proiect, inginer software, programator, testor QA. Au idei bune, sunt creative și au pătruns destul de bine într-o lume care era considerată a bărbaților. Peste tot procentele s-au îmbunătățit, dar este evident că în România, față de zona occidentală, creșterea este mult mai mare. Companiile din occident își îmbunătățesc acești coeficienți prin achiziția de companii în România, lucru ce constituie unul dintre avantajele pieței de aici, dincolo de cele legate de costuri”, a declarat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Muzeul TM

Din discuțiile cu reprezentanții multinaționalelor din vestul țării, sunt diferențe destul de mari între procentul de femei angajate în companiile IT în România, spre deosebire de Europa. La nivel occidental, în medie, procentul de angajați de sex feminin este de 22-25%, în timp ce în filialele din România ale acelorași companii, procentul se situează între 37-40%.

În ceea ce privește competitivitatea, specialiștii Universității Politehnica Timișoara spun că studentele sunt mai doritoare acum să participe la concursuri și hackhatoane.

„Acesta este de fapt primul contact al lor cu companiile. Multe firme sponsorizează concursurile și le observă abilitățile. Având în vedere nevoia de specialiști din piață, companiile sunt bucuroase să observe interesul acestora pentru că rezultatul final reprezintă un bazin mai mare de recrutare.  Dacă în trecut angajarea în IT putea să aducă un avantaj unui bărbat, în comparație cu o femeie, în prezent consider că genul nu te mai poate dezavantaja la angajarea în această industrie.”, a mai spus Drăgan.

banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/