Nu sunt emoții la BAC!

Pentru probele orale din prima parte a Bacalaureatului, elevii de clasa a XII-a susțin că nu au emoții.

Aceste probe, începute la ora 12:00, sunt susținute de elevii cărășeni în 26 de școli cu profesorii de la școală. Tocmai din această cauză emoțiile elevilor nu sunt mari: „Chiar nu am avut emoții așa mari pentru că îi cunoșteam pe profesori, deși acuma păreau mai severi”, povestește Bădescu Bogdan, elev al Liceului Teoretic Diaconovici-Tietz. De asemenea, elevii sunt mai relaxați în prezența profesorilor pentru că aceștia chiar îi ajută în unele cazuri: „E mult mai bine cu profesorii noștri, atunci când ne încurcam ne puneau întrebări ca să ne ajute. N-am avut emoții aproape deloc”, spune o elevă de clasa a XII-a.

Proba de astăzi pentru Limba și Literatura Română presupune un examen oral în care un text este supus analizei elevilor, care trebuie să răspundă la patru întrebări. Timpul de pregătire a răspunsurilor este de 15-20 de minute, iar în sală sunt tot timpul un număr de cinci elevi.

Ultima întrebare presupune o opinie a elevilor, o părere personală pe baza textului. „Eu consider că e mult mai important să poți să îți susții o părere decât să memorezi un text sau comentariu”, spune Muțiu Alexandra (foto), elevă la Colegiului Național Traian Lalescu.

Cât despre subicetul din Harry Potter, până acum niciun elev nu a prins o astfel de temă, dar se pare că genul acesta de întrebări și texte contemporane nu lipsesc din tematica Bacalaureatului: „Anul trecut a fost întrebare la Bacalaureat despre cine a inventat Facebookul”, povestește Ștefan Cristian din clasa a XII-a.