Nu se mai scumpește căldura la Timișoara. Fritz, criză de nervi!

Planuri date peste cap pentru administrația Fritz. Proiectul de hotărâre care prevede majorarea facturilor la căldură și apă caldă nu a fost aprobat în Consiliul Local Timișoara. Timp de aproape o oră, au fost discuții aprinse pe marginea acestui subiect, primarul Fritz fiind dispus chiar să pună director tehnic la Colterm un consilier, doar să nu mai „debiteze”.

Noua conducere a Primăriei Timișoara se pregătește, încă din toamnă, să majoreze prețul facturilor la apă caldă și căldură plătite de cetățenii racordați la Colterm, ca urmare a datoriilor uriașe cu care societatea se confruntă. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost pregătit încă din luna octombrie, dar a fost retras de două ori de pe ordinea de zi de primarul Fritz.

Iată că în ședința de marți seara a Consiliului Local Timișoara, proiectul de hotărâre a fost pus din nou pe ordinea de zi și supus votului. Concret, proiectul prevede triplarea facturilor, însă Dominic Fritz a propus un amendament care se referea la dublarea lor și stabilirea unei subvenții de 435 lei.

Devine insuportabil pentru o mare parte din populație acest preț. Timișoara – 750 lei, locul 2  este ocupat de Craiova – 462 lei și urmează Buzău, cu 448 lei. Cred că nu sunt nebun văzând doar eu diferența uriașă față de alte orașe care au sistem centralizat de încălzire. Chiar este de neînțeles de ce venim cu această propunere și ducem oamenii în pragul debranșării. Punem pariu că în martie nu vom mai avea nici jumătate din abonații sistemului centralizat de încălzire”, a afirmat Dan Diaconu, consilier local PNL.

Dincolo de orice calcul, noi știm câți bani plătim în aceste luni, că nici măcar acest calcul nu reflectă prețul la gaz din aceste săptămâni. Dacă există genii care știu să producă energie termică mai ieftină, să facă un pas în față. Noi trebuie să stabilim cât din acest preț este acoperit de populație și cât din bugetul local, ceea ce înseamnă că tot populația plătește, doar că nu doar cei abonați la Colterm. Sunt de acord că această triplare nu este deloc fezabilă, iar propunerea mea este să stabilim prețul la 416 lei. De asemenea, vă propun o subvenție de 435 lei. Vă rog să votați această schimbare dureroasă, dar din păcate asta este realitatea pe piață”, a explicat Dominic Fritz.

În discuție a intervenit și Roxana Iliescu, consilier local Pro România, care a precizat că s-a ajuns în această situație la Colterm pentru că „nu am făcut stoc de cărbune, de aici s-a ajuns la acest preț exorbitant. Este vorba de prostia de a merge pe o strategie total greșită, de a fi rupți total de realitate și a ține morțiș cu arderea de gaz în detrimentul cărbunelui”.

Discuțiile au devenit tot mai aprinse, astfel că primarul Dominic Fritz le-a transmis consilierilor Dan Diaconu și Roxana Iliescu că „dacă spuneți că se poate produce energie termică la preț mai mic, mâine vă numesc directori acolo”. „Voi sunteți groparii Colterm”, s-a auzit Dan Diaconu. Nici viceprimarul Ruben Lațcău nu s-a lăsat mai prejos, astfel că a început să acuze fosta administrație pentru situația Colterm.

Vă fac director tehnic, dar nu mai debitați aici”, a fost și replica primarului Fritz pentru Roxana Iliescu, care a avut mai multe intervenții.

În final, Lucian Căldăraru, consilier local PNL, a avut un discurs în care a menționat că de vină ar fi politicienii din ultimii 32 de ani pentru că timișorenii riscă să rămână fără căldură. „Nu este vinovat nici Dominic, nici Robu, ci decidenții aceia de pe Dâmbovița, care au vândut interesul național. Iar noi acum stăm și ne-o tragem reciproc și cetățenii Timișoarei vor sta în frig. Este o situație datorată celor de sus, care au decis unde se duc resursele naturale ale României, în ultimii 32 de ani”, a precizat Lucian Căldăraru.

S-a trecut și la vot. Astfel, amendamentul făcut de Dominic Fritz a trecut cu 14 voturi, nu și proiectul de hotărâre care prevede scumpirea căldurii. Concret, au fost obținute doar 13 voturi pentru, iar cinci consilieri au votat împotrivă. Unul dintre aleși a propus reluarea votului, dar acest lucru nu s-a realizat. Rămâne de văzut când va fi organizată o nouă ședință în care proiectul va fi repus pe ordinea de zi.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/