Nu procentele ne arată cât suntem de deștepți!

Iunie, emoții, evaluare națională, afișare rezultate. Nu nume, nu prenume, că vezi, Doamne, așa sunt directivele europene, ci niște coduri pe care nici James Bond, cât pare el de-al dracului în filme, nu le poate decripta. În dreptul lor, mediile absolvenților de clasa a VIII-a, pe baza cărora s-au stabilit neoficial tot felul de clasamente ale județelor cu cei mai silitori și mai deștepți elevi.

Chiar dacă, de-a lungul anilor, a dat politicieni unu’ și unu’, precum: Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă, Carmen Dan și Adriean Videanu, de data aceasta Teleorman s-a situat pe ultimul loc, cu 62,1%, la mediile mai mari de 5. Asta nu înseamnă că absolvenții nu le vor călca pe urme lu’ Livache, Veorica și Adri. Cu răbdare, poți orice în viață. Chiar să ajungi să conduci pe alții. În urma județului în care s-au născut Moromete și desculțu’ lu’ Zaharia Stancu, Călărași și Vaslui, cu puțin peste 63 de procente, Botoșani 66% și Mehedinți, 69,5%, în condițiile în care media pe țară a fost de 76,2%, cu șase procente sub cea de anul trecut. Cu 70,8%, ai noștri tineri cărășeni, din care an de an rămâne fala aia: „cine mi-s eu…”, s-au situat în subsolul clasamentului, alături de cei din județele Arad și Dâmbovița.

La medii de 10, Caraș-Severin e pe ultimul loc. Ultimul din 41 de județe. Dar avem speranțe pentru un viitor mai bun, vorba lui Emil Săndoi, antrenorul selecționatei Under 21. Bă, măcar o medie maximă să fi avut și noi, nu mai multe, să se vadă că și-n școlile noastre se muncește și se învață. Dacă nu pe brânci, măcar să arătăm că nu se freacă menta în cei patru ani de gimnaziu. Mai ales în școlile din mediul rural reabilitate pe dinafară cu bani europeni, dar goale pe dinăuntru de elevi. Dar n-a fost să fie. Până și Teleormanul lu’ Dragnea și Călărași cu Las Fierbinți a lu’ Celentano, Bobiță, Giani și Robi, ne-au luat-o înainte. Să nu mai vorbim de Vaslui, cu cinci medii de 10, județul cu cel mai mare consum de beutură pe cap de locuitor, de unde am putea trage concluzia eronată că alcoolul dăunează grav sănătății mentale. Noi, cum spuneam, zero medii de 10, la fel ca Tulcea, Giurgiu, Covasna și Harghita. Ăștia din urmă ar avea scuza că au gândit în ungurește și au scris în românește.

Ce urmează? Urmează rezultatele la bac. Nu vă faceți iluzii că ne vom situa măcar între primele 20 de județe. Și nici nu vreau să am gura spurcată, dar parcă văd că, din nou, procentajul de promovare va fi zero în cel puțin trei unități liceale: Teregova, Mehadia și Prigor. Vinovații? Dascălii, că vor lefuri mari, familia (cu mă-sa în Austria și ta-su’ șofer pe TIR), miniștrii pe care Iohannis tot încearcă să construiască România Educată, Busu de la Pro TV, care ne-a tot ținut în ploi, frig și ceață.