Nu prea mai avem noroc… Lugojul și satele din jur mai au doar un singur coșar autorizat

Incendiile la case produc anual victime, multe dintre ele având loc din cauza coșurilor necurățate. Nici Lugojul nu duce lipsă de astfel de evenimente, asta și pentru că un coșar e tot mai greu de găsit.

Lugojul anului 2021 duce o acută criză de coșari. Mai are doar unul autorizat, în condițiile în care în oraș și cele două sate aparținătoare, Tapia și Măguri, sunt circa 8.000 de case. Se numește Victor Nemecsek și a rămas doar el în branșă, odată cu închiderea Salprestului, care avea un astfel de serviciu pentru populație. Lugojeanul este un fost pompier. Dacă înainte salva vieți, în urma intervențiilor la care participa, acum salvează vieți curățând coșurile și ferindu-i pe oameni de riscul incendiilor. Este în branșă din 2001 și spune că oferă un altfel de coșerit. „Sunt responsabil și curat, așa cum ne dorim fiecare, când angajăm un serviciu autorizat să ne calce pragul casei. Cei care mă cunosc, deja știu! Cei care nu mă cunosc, sigur știu pe cineva care mă cunoaște”, ne-a declarat Victor Nemecsek.

Curățarea coșului, doar cu programare

leader board 728 x 90 px

Principalele lucrări pe care le execută vizează curățarea de coșuri, curățarea de sobe și curățarea de centrale termice pe combustibil solid și lichid. „O curățare periodică la coșuri se ridică la valoarea de 50 de lei, iar curățarea unei sobe este 100 de lei. Serviciile solicitate pentru a fi prestat se fac doar pe bază de programare, în măsura timpului disponibil, la numărul de telefon 0728134843”, ne-a mai spus fostul pompier.

Anul trecut în județul Timiș au fost înregistrate aproape 700 de incendii la clădiri, multe dintre ele fiind la case. Majoritatea s-au produs din cauza coșurilor necurățate sau a scurtcircuitelor la instalațiile electrice îmbătrânite.