„Nu o să cumpăr o clădire care este pur și simplu devastată!”

ioan popa

Primarul Ioan Popa a explicat pentru Express de Banat care sunt motivele pentru care administrația locală nu dorește să cumpere una dintre clădirile emblematice ale orașului.

În ultimii ani, s-a tot vorbit despre problemele financiare ale Casei de Cultură a Sindicatelor din Reșița și despre neputința celor care au condus-o de-a lungul vremii, în încercarea acestora de a o salva de la faliment.

La un moment dat, s-a pus chiar problema preluării instituției de la UCM Reșița de către Consiliul Județean Caraș-Severin, în ideea înființării unui centru cultural, însă și această variantă a fost sortită eșecului. De altfel, și primarul Reșiței, Ioan Popa, a vorbit în repetate rânduri despre intenția de a prelua edificiul și de a-l reabilita cu fonduri europene.

Luna aceasta, administratorii judiciari ai UCM Reșița scot la licitație mai multe obiective ale uzinei, dar care nu fac parte din cele care vor fi preluate de Hidroelectrica. Printre acestea se numără și Casa de Cultură a Sindicatelor: teren în suprafață de aproape 10.000 de mp, împreună cu bunurile mobile. Licitația pornește de la suma de 6.049.262 de euro.

Contactat de Express de Banat, primarul Ioan Popa a explicat ce s-a încercat în ultimii ani cu acest edificiu și care sunt șansele ca acesta să intră în patrimoniul municipiului.

Casa de Cultură am solicitat-o dare în plată, dar nu a fost posibil, pentru că nu există legislație. Dare în plată poate să facă doar Agenția Națională de Administrare Fiscală. Din păcate, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (A.A.A.S.) nu poate face dare în plată. Nu a fost posibil să se întâmple asta, deși am insistat trei ani de zile pe această temă, și atunci le-am spus, concretizându-se acum și contractul cu Hidroelectrica, ca activele care sunt neesențiale în ciclul productiv să le dea drumul. Din punctul nostru de vedere, Casa de Cultură a Sindicatelor este supraevaluată. Da, este cea mai mare Casă de Cultură din România, are circa 10.000 de mp construiți, dar problema nu este nici măcar cât costă aceasta, ci cât trebuie să băgăm în ea.”, a spus edilul Reșiței.

Popa a explicat că nu doar prețul este mare și supraevaluat, ci și suma necesară reabilitării obiectivului, care ajunge la câteva milioane bune de euro.

„Nu o să dea nimeni pe ea 6 milioane de euro, când pentru a o face funcțională mai este nevoie de alte 5. Pentru că noi asta vrem, să încercăm, acesta este planul, să facem un proiect european, cu care să reabilităm sala de spectacole de peste 700 de locuri, sonorizare, tot ce înseamnă climatizare, iar în zona administrativă, care este goală la ora actuală și devastată, să mutăm Primăria Reșița cu totul. Acolo sunt probleme grave de termie, de încălzire centrală, de apă caldă, de căldură, de curent, toate instalațiile astea sunt non-funcționale. Deci, nu o să dea nimeni pe ea nimic! Și asta a fost și discuția pe care am avut-o cu cei de la A.A.A.S: «Scoateți-o la vânzare, iar când ajungem la un preț pe care noi îl considerăm că se merită să-l plătim, îl vom plăti!»  Eu sunt fericit însă că s-a degajat soluția de achiziție a activelor UCMR de către Hidroelectrica, asta este foarte important. Casa de Cultură își va găsi destinul ei. Sunt convins! Cetățenii Reșiței trebuie să știe că nu am abandonat acest obiectiv, dar nici nu sunt dispus să irosesc 5 – 6 milioane de euro din bugetul local ca să cumpăr o clădire care este pur și simplu devastată!”, a concluzionat Ioan Popa.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/