Nu mai stresați copiii! Zic!

Pe vremea voivozilor și domnitorilor celor trei țări românești, care în realitate au fost doar două (Ardealul fiind mai mult la unguri), școlile erau atât de rare, ca să nu mai vorbim de dascăli, încât nici nu se punea problema ca la curtea domnească să fi existat și un minister special pentru așa ceva. Care moldoveni, munteni și olteni erau mai destupați la minte deprindeau tainele scrisului și cititului pe lângă preoții și călugării existenți și la vremea respectivă, în timp ce odraslele boierilor primeau ore în particular, de la învățații aduși din ale străinătățuri. Adică un fel de meditații, pe bani grei, pe galbeni din aur, cam cum ar fi pe euro în zilele noastre.

Față de acele vremuri, lucrurile nu s-au schimbat prea mult. E adevărat că țara are atâtea școli, și multe goale, că poate da și la alții, iar până la o anumită vârstă învățământul este musai, vrei, nu vrei. Dar, în același timp, a scăzut și vârsta de la care un copil a început să ia meditații. Ca să nu existe surprize, ideal ar fi ca un elev să fie meditat din clasa I, pentru a nu te trezi cu el la sfârșitul liceului că nu știe să citească. Dar stați liniștiți, astăzi școala românească este atât de ancorată în sinergia vremurilor pe care le trăim, încât rar vom întâlni un corigent pe toamnă. Pe semestre, poate, poate, dar pe toamnă, nu. Să nu mai vorbim de repetenți. Cum să lași un copil repetent? E inadmisibil una ca asta! Păi ce-o făcut dascălul ăla un an întreg de n-a fost în stare să-l treacă clasa? Și asta nu e tot, o să vină vremea ca la examenul de bacalaureat să nu mai pice nimeni. Ce dracu, ții copilul 12 ani degeaba la școală? Să fim serioși! Să terminăm cu stresatul copilașilor!

Cam ăsta e și mesajul ministresei de la Educație. Auziți și voi ce a putut da din ea pupila lui Iohannis, Ligia Deca: „În ceea ce privește alte chestiuni, trebuie să ne aducem aminte că motivul pentru care școala se termină în jur de 15 iunie, urmată de examenele naționale, într-un calendar destul de strâns, este legat de modul în care se desfășoară activitatea de învățământ în toată țara, atunci când temperaturile cresc.” După ce vreo trei săptămâni copiii s-au jucat de-a școala, făcând galerie profesorilor aflați în grevă, și se promitea că orele pierdute vor fi recuperate, vii acum, ditamai ministru’ care ești, și le spui elevilor să meargă liniștiți în vacanță, că nu se mai recuperează nimic, din cauza la lipsa de aer condiționat din școli. Din cauza la căldura de la care copiii nu mai pot fi atenți la ore. Bă, ești prost? Bă, ești nebun? Nu, bă, asta înseamnă să fii ministru vizionar în România educată!


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/