Nu există viitor fără trecut! Anina își creează o punte de legătură

Simpozionul cu tema „Mineritul – tradiție, istorie și poate un nou început pe meleagurile Aninei” reunește mâine în orașul cărășean oameni care zeci de ani au lucrat în mină. Inițiativa face parte din campania de revigorare a Aninei și este prima care îi readuce în atenție pe mineri.

Primăria Anina a lansat minerilor din oraș o chemare la o reuniune altfel, în care se așteaptă de la ei povestiri inedite din trecutul frumos al mineritului bănățean, dar și idei pentru dezvoltarea locală. Simpozionul „Mineritul – tradiție, istorie și poate un nou început pe meleagurile Aninei” este programat să înceapă la ora 17.00, la Centrul de Afaceri din localitate. Alături de simpli mineri participă și oameni care au avut în mâinile lor frâiele întreprinderii și i-au influențat destinul. „Sunt foști conducători, directori ai minei, inginerii Vlad, Văcaru, Panescu. Vor fi peste 70 de mineri care sunt așteptați la Centrul de Afaceri”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Anina, Marian Meșinschi.

Primarul Gheorghe Românu va acorda minerilor participanți la eveniment și diplome de onoare ortacilor care și-au petrecut o viață în subteranul de la Anina. În cinstea lor va fi dată și o masă festivă în care poveștile pot fi duse mai departe, într-un cadru relaxat, prietenesc, o adevărată punte între ceea ce a fost și ceea ce va fi.

Este prima acțiune de genul acesta și face parte din strategia pe care domnul primar o are vizavi de vechea activitate de minerit la Anina. E o recunoaștere a ceea ce a fost și încercăm să facem o punte de legătură cu  Muzeul Mineritului pe de o parte, între ceea ce a fost și noua exploatare a cărbunelui care va începe la Anina, la suprafață, pe de altă parte… Cât privește muzeul, trebuie să se țină cont de părerile bătrânilor mineri, pentru că ei au trăit, au fost în fiecare zi acolo”, a mai spus Meșinschi.

Muzeul Mineritului începe să prindă contur. Cu atât mai mult cu cât de luna aceasta dispune și de cea mai bună locație, cu teren și imobile din patrimoniul fostei SC Miniera Banat SA.

Citește și  Patrimoniul Întreprinderii Miniere Anina devine al orașului