Nu era suficientă gripa! Varicela și scarlatina au apărut în zona Lugojului

Drumul de acces spre compartimentul de primiri urgențe a spitalului municipal Lugoj.

În afara virozelor respiratorii de sezon, care au dat serios de furcă lugojenilor în ultima perioadă, la spital s-au înregistrat numeroase cazuri de varicelă, atât la copii, cât și la adulți, dar și cazuri de scarlatină.

În ultima lună, potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică Timiș, în zona Lugoj au fost raportate 89 de cazuri de varicelă și două cazuri de scarlatină.

Varicela este o boala infecțioasă, fiind cauzată de virusul varicelo-zosterian, de tip herpetic, același care provoacă apariția Zonei Zoster. Boala se poate transmite atât de la o persoană care are varicelă, cât și de la una care are Zona Zoster, având în vedere că ambele sunt cauzate de același virus. Deși varicela este comună în rândul copiilor, aceasta poate să apară și la adulți. În unele cazuri, poate provoca anumite complicații grave. Primele simptome ale varicelei sunt febra, starea generală de rău, lipsa apetitului și durerile de cap, urmate de apariția unor pete roșii sau umflături pe piele, care se transformă în vezicule cu lichid și care provoacă mâncărimi. Deși aparent inofensivă, fiind încadrată la bolile copilăriei, complicațiile date de varicela pot include deshidratare, pneumonie, sângerări, encefalită, meningită, infecții ale pielii, oaselor sau cartilajelor încheieturilor. Cea mai bună metodă de prevenire a varicelei, de altfel și singura, este vaccinarea. Majoritatea persoanelor vaccinate nu vor mai face varicelă pe parcursul vieții, excepțiile fiind foarte rare, iar dacă se întâmplă, simptomele sunt ușoare.

Scarlatina este o boală acută infecțioasă, contagioasă și epidemică, manifestată prin durere în gât, febră, vărsături și erupție cutanată de culoare roșu intens, cel mai frecvent afectând grupa de vârstă cuprinsă între 5 și 15 ani. Boala debutează brusc și necesită tratament cu antibiotic recomandat de către medic, pentru a reduce riscul de complicații și răspândirea. Și scarlatina poate avea complicații serioase, avertizează medicii, respectiv complicații toxice (miocardită, hepatită, nefrită, suprarenalită, edem cerebral acut); complicații septice (otită, sinuzită, limfadenită, adenoflegmon, septicemie, meningită purulentă, endocardită); complicații alergice (cardită reumatismală, reumatism articular acut, glomerulonefrită difuză acută, eritem nodos, purpură trombocitopenică, stare febrilă cu adenită). Ca metode de prevenție ale scarlatinei, medicii îndeamnă cetățenii să respecte normele de igienă, prin spălarea mâinilor cu apă și săpun, dezinfectarea suprafețelor și a jucăriilor cu care copiii vin frecvent în contact cu substanțe avizate în acest sens și, desigur, izolarea la domiciliu a copiilor bolnavi previne răspândirea infecției în colectivități.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/