Cristian Miclău, primarul din Băile Herculane, este optimist cu privire la salvarea de la ruină a clădirii monument istoric.
Vila Elisabeta, una dintre clădirile emblemă ale stațiunii de pe Cerna, se află într-o stare avansată de degradare, care a scos-o din circuitul cultural al orașului și necesită de urgență lucrări de reabilitare pentru a putea fi vizitată din nou.
Monumentul istoric a fost inclus într-un proiect de consolidare și restaurare cu finanțare din fonduri norvegiene, prin Programul RO-CULTURA, însă Primăria Băile Herculane a fost nevoită să renunțe la el. Și nu pentru că nu și-ar fi dorit ca edificiul să-și recapete strălucirea de altădată, ci din cauza milionului de euro care revenea ca parte de cofinanțare administrației condusă de liberalul Cristian Miclău.
Primarul Miclău își păstrează optimismul și spune că se fac noi demersuri pentru salvarea clădirii construită în 1875 de către guvernatorul băilor, Carol Tatartzi. „Pentru Vila Elisabeta avem și autorizație de construcție, și proiect tehnic. Doar banii ne lipsesc. Dacă i-am avea, de mâine am începe lucrările. Dar, prin actualul Program Operațional Regional, nu se finanțează decât clădiri monument istorice de clasă A, iar Vila Elisabeta este încadrată la clasa B. Dată fiind situația, am făcut demersuri de a trece Vila Elisabeta din clasa B în clasa A, pentru a putea accesa finanțare pentru ea. Documentația se află depusă la Ministerul Culturii, împreună cu toate clarificările cerute ulterior, și așteptăm acum verdictul. Eu sunt convins că nu e totul pierdut, că Ministerul Culturii va înțelege situația și că ne va sprijini pentru a putea salva această clădire de patrimoniu”, a declarat pentru expressdebanat.ro, edilul orașului de pe Cerna.