Nu e de joacă cu locurile de joacă! Controale şi măsuri de la Protecția Consumatorului  

loc de joaca lugoj

Problema siguranței copiilor în locurile de joacă amenajate pe raza municipiului este una actuală și serioasă.

De curând, starea acestora a făcut obiectul unui control de la Protecția Consumatorului. Controlul a relevat faptul că unele dintre aceste jocuri, care trebuiau casate din 2020, au rămas încă pe domeniul public.

Primarul municipiului a abordat tema în cadrul unei conferințe de presă, subiectul fiind intens dezbătut și pe rețelele de socializare.

La nivelul Primăriei Municipiului, atât eu cât și doamna viceprimar ieșim public cu problemele pe care le întâmpinăm. Cred că este foarte important ca cetățenii municipiului Lugoj să fie bine informați și atunci aș vrea să aduc anumite clarificări, pentru că am văzut o anumită dezbatere privind locurile de joacă și cred că e normal să aducem clarificări”, a spus primarul Călin Dobra.

Pentru a prezenta situația, Dobra a venit cu acte și documente. El a prezentat primul proces verbal de constatare al celor de la Protecția Consumatorului, care este din 20 iunie 2023.

Echipa de la Protecția Consumatorului a lăsat atunci niște măsuri clare de îndeplinit, în ceea ce privește locurile de joacă.

În 31 ianuarie 2025, controlorii au revenit și au văzut că acele măsuri nu au fost implementate, „pentru că a fost o delăsare totală din acest punct de vedere și a colegilor mei din aparatul de specialitate. Nu numai neapărat a managementului Primăriei, ci și a celor care răspund aceste activități și în perioada următoare o să luăm și măsuri în acest sens, pentru că, până la urmă, când ai admite responsabilități, trebuie să le duci la îndeplinire”.

Aceste procese verbale de constatare sunt pe două direcții. Locurile de joacă noi, foarte bine venite din punct de vedere al copiilor din Lugoj, nu sunt conforme din punct de vedere al amplasamentului, cu panou de informare cu tot ceea ce înseamnă măsurile de protecție și de funcționalitate. Aceste jocuri trebuie autorizate, trebuie împrejmuite, ca și zonă de protecție. Mulți părinți au sesizat și suprafața locurilor de joacă, aranjată cu pietricele care prezintă un risc pentru pentru copii.

Cea de-a doua direcție privind această activitate sunt acele locuri de joacă care în anul 2020 au fost casate și care până la cel de-al doilea control al celor de la Protecția Consumatorului nu au fost înlăturate de pe domeniul public al municipiului. În momentul în care am avut acest control, doamna viceprimar cu echipa tehnică au luat toate măsurile și au fost înlăturate acele locuri de joacă casate de 5 ani de zile. Am vrut să specific aceste lucruri pentru că au apărut, în momentul în care am casat și am dezafectat acele locuri de joacă, anumite reacții din partea părinților, neînțelegând demersurile Primăriei. Cred că, prin această explicație, se înțelege foarte clar de ce am luat această inițiativă strict din punct de vedere legal și de a asigura o siguranță copiilor în desfășurarea activității recreaționale din locurile de joacă de pe raza municipiului”.

În același timp, Primăria pregătește achiziția pe anul 2025 de noi locuri de joacă, pentru a crea zone adecvate și încadrate în temeiul legal ca și activității pentru copii.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/