Nu au garaje! Autorităţile lugojene vor construi o autobază pentru noile autobuze electrice şi staţiile de încărcare

autobuz1

Municipalitatea lugojeană a alocat sumele necesare construcţiei viitoarei autobaze care va deservi noile autobuze electrice şi staţiile de încărcare.

Municipiul Lugoj a primit deja nouă stații de încărcare lentă, trei stații de încărcare rapidă pentru autobuzelele electrice și primul autobuz electric din cele nouă, câștigate de municipalitate printr-un proiect european.

Este vorba despre Programul Operațional Regional (POR), Axa 4, un proiect mai vechi, de șase ani, care datează din perioada fostei administrații.

Problema este că acum șase ani nu s-a aplicat decât pentru autobuzelele electrice, nu și pentru depou și stațiile de încărcare, astfel că este nevoie de finanțare și pentru acestea, ca să nu rămână în soare pe marginea drumului.

Pentru depou, au fost propuse mai multe locații, cum ar fi spațiile fostei întreprinderi ”Textila” sau pe strada Buziașului, dar până la urmă autoritățile au decis să construiască o autobază de la zero, pe un teren situat pe strada Timișoarei, după Centrul logistic Lidl și vizavi de Liceul Agricol. Banii sunt asigurați din bugetul local, doar pentru a trage curentul acolo fiind necesari 2.070.000 de lei.

1000x200 dacus 02

Așa că următorul pas a fost aprobarea în Consiliul local a studiului de fezabilitate, descrierii sumare a investiției și indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul „Autobază și stații de încărcare pentru autobuze electrice”.

În condițiile în care municipalitatea mai are finanțate prin AFM și PNRR alte trei autobuze electrice și 11 stații electtrice de încărcare, autobaza trebuie să fie încăpătoare.

Conform proiectului, noua autobază va deservi 20 de autobuze cu lungimi între 9-12 metri, 10 microbuze și 10 utilaje diverse: tractoare, autocamioane, etc. Autobaza va fi folosită de Societatea Transport Local Lugoj, care se ocupă cu transportul public în municipiu, dar și de societatea care se ocupă de administrarea patrimoniului public local (spații verzi, salubrizare străzi, deszăpezit, întreținere domeniu public). În afara locurilor de parcare pentru autobuze, construirea noului depou va oferi spații pentru reparații – întreținere, depozitare, spații administrative, platformă pentru spălare și descărcare deșeuri. Totalul suprafeței de teren pe care se va realiza investiția este de 21.244 mp.

La ora actuală, Lugojul dispune de o autobază situată pe strada Plopilor, la nr. 22. Ea deservește cele cinci vehicule de transport călători care aparțin în prezent Societății „Meridian 22”.

publicitate si promovare online banner maxagro