Noul spital al Caransebeșului, după modelul de succes de la Mioveni!

dumbrava adrian
untitled design set 970x90 px

Managerul Spitalului Municipal de Urgență din Caransebeș este cel care a coordonat construirea singurului spital de stat din România după 1990! După același model se creionează noul spital pe care Adrian Dumbravă și primarul Felix Borcean îl vor la Caransebeș!

Managerul Dumbravă a avansat deja ideea construirii unui spital nou pentru gugulani și pentru localitățile învecinate Caransebeșului și spune că are deja rețeta pentru asta. Mai trebuie doar să fie sprijinit cu adevărat într-un astfel de demers ce poate părea imposibil dacă ne uităm la cât s-a investit în infrastructura spitalicească. La spitalul de la Mioveni am fost manager de proiect și l-am coordonat în cele mai mici detalii. A fost un proiect de succes pentru că am avut concursul autorității locale și nu ne-a încurcat în niciun fel cu fluxul de bani. Întreg proiectul s-a derulat pe durata a 3 ani și jumătate, un proiect la cheie. Am dotat spitalul până la cele mai mici detalii, inclusiv bucătărie, spălătorie, absolut tot. Este autorizat de cei de la ISU și este mult peste ceea ce găsim în sistemul public. Concurează chiar cu spitalele private! Fără să fiu subiectiv, condițiile din spital, atât hoteliere, cât și dotarea sunt mult peste unele spitale private pe care le avem în România!”, a explicat Adrian Dumbravă.

Managerul spitalului din Caransebeș a vorbit pentru expressdebanat.ro și despre rețeta financiară. Proiectul de la Mioveni a început când bugetul acoperea doar jumătate din investiție, bani proveniți de la Primărie și Consiliul Local. Aveau o scrisoare către o bancă pentru un credit. Nu cred că s-a mai ajuns la credit sau doar la unul foarte mic pentru că au venit fonduri de la guvern între timp. Când autoritățile centrale văd ceva palpabil, vin în sprijinul tău. Am avut în cei 3 ani și jumătate vizitele a 4 sau 5 miniștri ai sănătății, vicepremieri, prim-ministru. Proiectul s-a terminat în 3 ani și jumătate, adică într-un mandat, dar se pot realiza și proiecte mai mari. Valoarea investiției a fost de 63 milioane euro, inclusiv TVA. Sunt 220 de paturi acreditate, dar o capacitate maximă de 250 respectând condițiile impuse de normativele în vigoare. Spitalul are ceva specific: are o stație de decontaminare. La Mioveni există fabrica de combustibili nucleari și a fost o gândire de macro strategie ca în caz de un accident nuclear să avem o stație de decontaminare. Spitalul este legat printr-un tunel de 300 m cu stația unde se pot decontamina în jur de 200 de oameni la un ciclu de decontaminare care durează 2 ore. La Caransebeș există oricând varianta unui credit, un credit pe perioadă lungă, 20 de ani de exemplu, este foarte plauzibil. Trebuie să vezi prioritățile.”, a mai spus Dumbravă.

publicitate ziar expresb 1000x100

La Mioveni s-a ajuns la concluzia că, decât să repari un lucru vechi, mai bine construiești unul de la zero. La început, autoritățile de acolo au ezitat mult, își amintește Adrian Dumbravă. În perioada aceea, exodul medicilor era în anvergură. Acum însă Mioveniul a ajuns un exemplu în sistemul medical românesc. Nu întâmplător acolo se face astăzi turism medical. O echipă de medici vine regulat de la Spitalul Colentina din București și atunci mulți pacienți preferă să se trateze în condiții dintre cele mai bune, îngrijiți de cadre medicale cu o bună reputație profesională. Factorul politic este decisiv în asemenea situații. Parcă mi-e și rușine, de când vorbim de spitalele regionale?! În anii 2006-2007 s-au vehiculat cele 12 spitale regionale, în unele județe consiliile locale au și alocat terenul, există proiectele pentru acele spitale, plătite de Ministerul Sănătății. În toți acești ani poate s-au făcut doar 2-3 studii de fezabilitate. Este dureros că lucrurile merg așa. Este un amalgam, și interes personal, dar și prostie!”, a concluzionat Adrian Dumbravă.

Făcând o paralelă între ce a fost la Mioveni și ce e astăzi la Caransebeș, acesta a spus că e aproape convins că, în mandatul lui Felix Borcean, va începe construirea unui spital nou. Dumbravă mizează și pe faptul că municipiul Caransebeș are o mulțime de reprezentanți în Guvern, în Parlament, în Consiliul Județean Caraș-Severin!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/