Noua administraţie a Lugojului declară şapte proiecte pierdute, patru abandonate și unul inutil

Administraţia Dobra a făcut o primă evaluare a unor proiecte cu finanţare externă obţinute în trecut de Primăria Lugoj şi a prezentat concluziile asupra acestora.

Primarul municipiului Lugoj, Călin Dobra, spune că a avut o întrevedere cu Sorin Maxim, directorul general al agenției pentru Dezvoltare Regională V – Vest, care s-a arătat deschis de a sprijini Primăria municipiului Lugoj prin POR – Programul Operațional Regional, gestionat de ADR.

„Am expertiză în a lucra cu ADR-ul și pot spune că este o instituție foarte profesionistă în ceea ce înseamnă gestionarea fondurilor europene. În trecut, pe parcursul timpului, am solicitat PML să participe cu specialiștii din domeniul fondurilor europene, fie că discutăm de PNRR sau alte fonduri europene, la diferite cursuri de pregătire profesională: cursuri de management de proiect, cursuri de achiziții publice pe fonduri europene sau de implementare a proiectelor pe fonduri europene. Din păcate, nimeni din PML nu a participat la astfel de cursuri. Ne credem mult mai profesioniști decât suntem din păcate și nu am mers să discutăm cu specialiștii în ceea ce înseamnă aceste proiecte pe fonduri europene”, a spus edilul-șef.

 Șapte proiecte prin POR, pierdute de Lugoj

El a prezentat apoi situația celor șapte proiecte prin POR – Programul Operațional Regional.

„Avem șapte proiecte pe programul anterior, 2014 – 2020, în plină desfășurare. Dintre acestea, la ora actuală, toate șapte au pierdut posibilitatea să mai acceseze fonduri europene, pentru că s-a terminat, (n.r. – data limită fiind) în decembrie 2023. Cu toate astea, s-a acceptat ca aceste șapte proiecte să poată fi continuate și implementate din bugetul local, până în decembrie 2024, adică peste o lună și jumătate. Dacă într-o lună și jumătate nu închidem aceste proiecte, PML va da înapoi 3.500.000 de lei, bani pe care i-am absorbit prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Toate cele șapte proiecte sunt în diferite faze de execuție, dar într-un progres financiar dezastruos și riscul este extraordinar de mare de a le implementa până în decembrie 2024, ceea ce înseamnă încă o sumă de dat înapoi, cea care a fost trasă din fonduri europene până în decembrie 2023”, a spus primarul Călin Dobra.

 Patru proiecte abandonate

El a continuat cu situația altor proiecte cu fonduri prin POR, care au fost reziliate și nu s-a mai dorit continuarea lor. Este vorba despre ”Servicii culturale integrate, prin realizarea unui centru cultural multifuncțional” de pe strada Banatului, ”Locuințe sociale în construcție înșiruită în Cartierul Herendești – Bocșei”, ”Amenajarea de trotuare și zone pietonale în cartierul Herendești – Bocșei”, ”Amenajarea unui teren de minifotbal și a unui loc de joacă în satul Măguri”.

 Eșecul din Cartierul Herendești – Bocșei

Dobra precizează că „la toate astea patru, Primăria a renunțat. Eu aș vrea să discut doar de unul din aceste proiecte. Cu toții știm situația socială din cartierul Herendești – Bocșei. Aveam posibilitatea să accesăm un proiect în valoare de 16 milioane de lei, pentru realizarea acestor locuințe sociale. Cred că prin implementarea acestui proiect, am fi rezolvat problema socială din acel cartier. Un proiect unde, conform devizului realizat de Primărie, bugetul de cheltuială neeligibilă de la bugetul local ar fi fost de 6.900.000 de lei. Adică, din 17 milioane, șapte puneam de la bugetul local, iar zece milioane erau fonduri europene. S-a renunțat la acest proiect și am aici adresa către Agenția de Dezvoltare Regională semnată de un singur reprezentant din partea Primăriei, și anume fostul primar interimar al municipiului, fără să fie semnat și asumat de specialiștii din partea Primăriei. Am renunțat la această finanțare, ca să punem un alt proiect pe PNRR, și anume construcția de locuințe NZ plus pentru tineri la nivelul municipiului Lugoj, un proiect în valoare totală de 27 de milioane, din care 12 milioane finanțare nerambursabilă și 15 milioane, contribuția de la bugetul local! Adică renunțăm la locuințe sociale, unde ar fi trebuit să alocăm 7 milioane din buget și în adresa respectivă le transmitem că nu avem buget în acest sens”.

Dobra citează din document: „având în vedere că valoarea cheltuielilor neeligibile este considerabil mai mare și nu poate fi suportată din bugetul local, solicităm rezilierea contractului de finanțare”.

El comentează: „deci renunțăm la construcția de locuințe sociale și mergem la un proiect prin PNRR unde trebuie să finanțăm 15 mil. lei de la bugetul local, pentru a construi blocuri. Ce presupun aceste blocuri? Sunt de fapt patru scări cu zece apartamente fiecare cu destinație pentru tineri din învățământ și din sănătate, dar proveniți din mediu social defavorabil. Deci trebuie să identificăm 40 de familii în care un membru lucrează în învățământ sau domeniul sănătății, și să aibă și această condiție precară economic. Cam greu de găsit așa ceva, având în vedere salariile din cele două domenii. Mai mult, valoarea unui apartament după construcție va ajunge la aproximativ 140 mii de euro. Eficiență maximă a fondurilor europene!”

 Reabilitarea clădirii Primăriei, un proiect inutil

Primarul a continuat apoi cu programul operațional POR 2021-2027, vorbind de cele patru proiecte depuse după alegeri.

„În perioada foarte agitată de după 9 iunie, discutăm de patru proiecte. Primul, referitor la îmbunătățirea condițiilor de deplasare pentru pietoni și bicicliști are o valoare de 43 de milioane de lei. Valoarea eligibilă este de 30 de milioane, 13 milioane fiind neeligibili, de la bugetul local. Asta în condițiile în care la POR cofinanțarea este de 2%! Dacă aveam o strategie și o gândire, îi puneam pe toți la masă, proiectanți, consultanți, cred că am fi putut să ne încadrăm. Creșterea calității vieții: 49 de milioane proiectul, 8 milioane valoare neeligibilă. Înființare parc în Cartierul Herendești – Bocșei: sumă eligibilă 9.800.000 lei, plus încă 5 milioane de lei de la bugetul local. Reabilitarea sediului Primăriei Lugoj, e un proiect în valoare de 17 milioane de lei, noi punem 7 milioane de la bugetul local”.

Toate aceste proiecte pe POR ar fi putut fi gândite la nivelul sumei de finanțare eligibilă, cu cofinanțare de 2%. În plus Dobra consideră inutil proiectul reabilitării clădirii Primăriei, plus că se pune întrebarea unde se va muta aceasta. El spune că nu agreează mutarea într-o zonă privată, unde să fie plătită chiria până la finalizarea lucrării.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/