Localitățile Becicherecu Mic și Dudeștii Noi din județul Timiș sunt singurele din Banat înscrise în lista cu primele 73 de proiecte aprobate pentru înființarea unui sistem de distribuție a gazelor naturale cu bani din Programul Național „Anghel Saligny”. Cele două comune s-au alăturat într-o asociație de dezvoltare intercomunitară ca să le fie mai ușoară accesarea finanțării.
Primarul localității Becicherecu Mic spune că a început demersul pentru racordarea gospodăriilor la gaz încă din 2014. Inițial viza o finanțare pe POIM, însă cum acolo comuna nu s-a încadrat, a urmat depunerea proiectului pe Programul Național „Anghel Saligny”.
„Noi am pornit demersul în toamna lui 2014 pentru că am realizat că Șandra, Satchinez, Sânandrei, Săcălaz – toate aveau gaz, doar noi am rămas fără gaz. Și când am ajuns primar, unul dintre obiectivele mele, pe lângă canalizarea – pe care între timp am reușit să o implementăm – a fost gazul metan și atunci am făcut această asociere cu Dudeștii Noi. Totul a durat patru ani: până am obținut cota de gaz, până am concesionat și între timp a apărut această posibilitate, pentru că niciuna din comune nu avea posibilitatea să asigure cofinanțarea de una singură pentru acest demers. Am căutat atunci o posibilitate și am găsit-o în acest program POIM. Din păcate nu am reușit pe POIM, dar am reușit pe Anghel Saligny. Motivul pentru care nu am câștigat pe POIM a fost că nu aveam 3.000 de racorduri. Restul criteriilor le-am îndeplinit la maxim. Suntem singurii care la ora actuală avem dosarul complet, cu toate avizele luate și avem verificarea făcută.”, a declarat Raimond Ovidiu Rusu, primarul comunei Becicherecu Mic.
Proiectul care se regăsește în lista investițiilor ce vor fi finanțate pe „Anghel Saligny” are o valoare de aproape 32 de milioane de lei și presupune înființarea unui sistem inteligent de distribuție a gazelor naturale în comunele Becicherecu Mic și Dudeștii Noi, prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Dimitrie Țichindeal.
„La ora actuală sunt 2.000 de gospodării pe cele două comune care vor fi racordate. Ar trebui să facem proiectul tehnic și să vedem dacă devizul general pe care noi l-am depus anul trecut în octombrie mai este valabil pentru că prețurile la unele materiale au crescut poate și cu 20, 30, 40%. Din punctul meu de vedere, proiectul pe care noi l-am depus, acel deviz estimativ e depășit, la ora actuală, cu cel puțin 20%, dacă nu 30% și va trebui să discutăm cu proiectanții să facem proiectul tehnic, să obținem autorizațiile de construire și dacă totul merge bine eu zic că undeva la începutul anului viitor o să demarăm proiectul, construcția propriu-zisă.”, a mai explicat Rusu.
Prin „Anghel Saligny” sunt alocate 65,5 miliarde de lei pentru extinderea și modernizarea rețelelor de drumuri, poduri, apă, canalizare și gaz. În total, la nivel național, pentru rețele de gaz s-au alocat 7,5 miliarde de lei. Timișul ar urma să primească aproape 200 de milioane de lei.