Noile proceduri de insolvenţă, disecate de senatorul Ionuţ Chisăliţă

Potrivit senatorului PSD Narcis Ionuţ Chisăliţă, modificările aduse de Guvern prin Ordonanţă de Urgenţă asupra legislaţiei privind insolvenţa aduc 6 principale noutăţi.

„Guvernul a completat, prin OUG, procedurile de insolvență în vederea asigurării de șanse egale pentru dezvoltarea afacerilor și consolidarea unui climat de afaceri sănătos în România!“, punctează senatorul PSD de Caraş-Severin Narcis Ionuţ Chisăliţă, care a sintetizat
pentru cei interesați modificările aduse de OUG.

„1. INCOMPATIBILITĂȚI
Nu pot fi desemnate ca persoane de specialitate cei aflați în relații de colaborare cu administratorul/lichidatorul judiciar , cu debitorul în insolvență sau cu vreunul dintre creditori
2. TERMENE PENTRU SOLUȚIONAREA CERERII DE PLATĂ ÎN PERIOADA DE REORGANIZARE
La cererea titularului unei creanțe curente, se instituie termenul maxim 30 de zile de la înregistrarea cererii pentru înregistrare.
3. TERMENE PENTRU SOLUȚIONAREA CERERII DE PLATĂ ÎN PERIOADA DE OBSERVAȚIE
Se instituie un termen de 10 zile de analiză a cererilor de plată pentru creanțele născute ulterior datei de deschidere a procedurii de insolvență.
4. CONVERSIA
Se propune completarea cu prevederi legate de posibilitatea conversiei creanțelor bugetare în acțiuni, dacă sunt îndeplinite cumulativ mai multe condiții. Se introduce o prevedere pentru a elimina orice fel de dubiu legat de faptul că o astfel de restructurare poate fi considerată o eventuală acordare a unui ajutor de stat și faptul că această conversie se poate realiza doar cu creanțele statului.
5. REDUCEREA CREANȚEI
Dispoziții privind posibilitatea reducerii creanței bugetare, astfel regulile în materia concurenței să poată fi respectată.
6. CESIUNEA
Se introduce în codul de procedură fiscală o prevedere care să permită creditorului bugetar cesionarea creanțelor bugetare datorate de debitori aflați în procedura insolvenței dacă sunt îndeplinite anumite condiții prevăzute de lege“, sunt principalele 6 schimbări în legislaţia privind insolvenţa, potrivit senatorului Chisăliţă.

Amintim că ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat că noile măsuri au rolul de a reduce abuzurile din domeniul insolvenţei, care au scopul sustragerii de la plata obligaţiilor financiare.

1000x100 (5)