Noi reguli de decontare pentru cazarea și hrana refugiaților ucraineni. În Timiș sunt întârzieri mari la plățile către gazde

refugiati3

Guvernul înlocuiește de la 1 mai programul 50/20 de decontare a cazării și mesei pentru refugiații ucraineni. Astfel, refugiații vor primi o sumă forfetară de până la 2.000 de lei pe lună. 

De la 1 mai, Guvernul a schimbat mecanismul de decontare. Astfel, refugiații pot beneficia de sume forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de cazare în cuantum diferențiat, respectiv de 750 lei/lună pentru persoana singură și 2.000 lei/lună pentru o familie, precum și o sumă pentru acoperirea cheltuielilor de hrană în cuantum de 600 lei/lună pentru fiecare persoană.

În Timiș, persoanele fizice care i-au cazat pe refugiații ucrainenii prin „Programul 50/20” nu și-au primit banii de la stat de la începutul anului. Potrivit programului care a fost în vigoare până la începutul lunii mai, un proprietar putea primi de la stat pentru un singur refugiat 1.500 de lei lunar. Doar în Timișoara, în luna martie au fost cazați la persoane private 1.200 de cetățeni din Ucraina, în 272 de locații, în general apartamente. Statul ar trebui să le deconteze proprietarilor, în acest caz, aproximativ 2,3 milioane de lei.

„La începutul fiecărei luni, direcțiile de asistență socială din cadrul primăriilor din județ centralizează și transmit către ISU o situație referitoare la sumele de bani de care au nevoie. Într-adevăr, ultimele plăți au fost făcute în luna ianuarie, sumele respective reprezentând cuantumul indemnizațiilor pentru decembrie. De atunci nu au mai fost primite sume de bani. Asta nu înseamnă că cei care beneficiază nu își vor primi banii, ci doar că avem toate situațiile și în momentul în care vor intra banii în conturi îi vom livra către beneficiari.”, a declarat subprefectul Sorin Ionescu.

În cazul în care vor fi persoane care nu vor mai dori să îi găzduiască pe refugiați, autoritățile vor găsi variante de relocare pentru aceștia, a mai spus subprefectul Sorin Ionescu.

În ceea ce privește locurile de cazare puse la dispoziție de agenții economici, în Timiș sunt ocupate, la această dată, 38, iar alte peste 870 sunt libere. Din februarie și până la finalul lunii aprilie, localitățile din județ au raportat cheltuieli de aproape 65 de mii de lei pentru gestionarea refugiaților din Ucraina.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/