Noi măsuri, adoptate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență! Arafat: „Dacă există răspândire comunitară, se ia în considerare carantinarea localităților”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru și Raed Arafat au prezentat în această seară o nouă hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Au fost luate mai multe măsuri, printre care și posibilitatea carantinării localităților în care incidența la mia de locuitori, înregistrată în ultimele 14 zile, este de trei sau mai mare. Toate comitetele județene trebuie să se întrunească de urgență, în cel mult 48 de ore, pentru evaluarea situației epidemiologice.

„Toate comitetele județene pentru situații de urgență urmează să se întrunească în regim de urgență și să evalueze situația epidemiologică în fiecare județ și în localitățile din județe și să ia toate măsurile, în contextul unei incidențe de 1.5 cazuri la mia de locuitori, în ultimele 14 zile sau dacă sunt alte considerente care să impună unele măsuri. Măsurile care vor fi analizate în mod deosebit: purtarea măștii în spațiile închise și în spațiile publice aglomerate, carantinarea localităților care depășesc incidența de trei cazuri la mia de locuitori, în ultimele 14 zile și luând în considerare dacă există focare sau nu. Dacă există răspândire comunitară, atunci se ia în considerare carantinarea acestor localități. Interzicerea evenimentelor precum nunți, botezuri, în zonele în care incidența este mai mare de 1.5, la mia de locuitori, închiderea sau sistarea activităților restaurantelor în interior, în zonele care depășesc incidența 1.5. Acestea sunt decizii care au fost luate de Comitetul Național și prin Hotărâre de Guvern și solicităm să se implementeze aceste măsuri acolo unde se impune”, a declarat Arafat.

Șeful DSU a mai precizat că este în analiză și posibilitatea de suspendare a activităților agenților economici care nu respectă reglementările, pentru cel puțin pentru 30 de zile de la momentul constatării abaterii.

leader board 728 x 90 px

„În zonele în care avem incidența de 1.5 la mia de locuitori, recomandarea este că toți agenții economici inclusiv instituțiile publice și private, să ia în considerare munca de la domiciliu și unde nu se poate, decalarea programului. Acest lucru trebuie să devină o obligație la toate zonele care au incidență de 1.5 sau mai mare la mia de locuitori, în ultimele 14 zile”, a mai spus șeful DSU.

O altă decizie prevede că sărbătorile religioase se pot desfășura doar cu participarea persoanelor care au domiciliu sau reședință în locul în care se defășoară activitatea, fără participarea oamenilor din alte localități.

„Acest lucru este extrem de necesar penturu că riscul major nu este numai participarea la fața locului, ci pe durata transportului, în autocare sau înapoi acasă. Dacă se stă într-un mijloc de transport ore, este suficient să fie o persoană infectată ca să se întoarcă toți infectați acasă. Acest lucru trebuie să fie limitat și sper că populația ne înțelege. Sărbătorile se fac, doar că participanții vor fi cei care au rșeedință sau domiciliu în localitatea respectivă. Vreau să insist și asupra controalelor. Acestea vor fi intensificate, vor fi făcute verificări de respectare a regulilor, lucru extrem de important, dar cea mai importantă este colaborarea populației”, a mai spus Arafat.