Primăria Timișoara extinde programul de sterilizare gratuită a câinilor și pisicilor și asigură accesul tuturor proprietarilor, indiferent de venit.
Primăria Timișoara intenționează să extindă programul multianual de sterilizare gratuită a câinilor, incluzând și pisicile, și asigură accesul tuturor proprietarilor, indiferent de venitul lunar. Mai mult, noul program include transportul gratuit al animalelor de la domiciliu la cabinetul veterinar și înapoi, pentru a asigura un acces mai ușor la acest serviciu.
Un proiect de hotărâre în acest sens va fi supus aprobării consilierilor locali din Timișoara.
„Inițiativa municipalității are ca obiectiv reducerea abandonului și a înmulțirii necontrolate a animalelor de companie, contribuind astfel la creșterea siguranței comunității locale. În plus, sterilizarea, care este obligatorie prin lege, crește calitatea vieții animalului și previne apariția unor afecțiuni grave”, a informat Primăria Timișoara.
Programul este susținut financiar din bugetul local și se va desfășura pe o perioadă de doi ani. Serviciile de sterilizare, transport, identificare prin microcip, dacă este necesar, înregistrare în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân (RECS) și de eliberare a carnetului de sănătate sunt estimate la 875.000 lei fără TVA.
„Contractul de prestări servicii urmează să fie atribuit prin licitație unui cabinet veterinar din Timișoara. După semnarea contractului, cetățenii interesați se vor putea înscrie printr-o solicitare transmisă către Compartimentul Protecția Animalelor, la adresa programsterilizare@primariatm.ro, sau prin Serviciul Informare și Consiliere Cetățeni – Bdul C.D. Loga nr. 1, camera 12, (ghișeul 1 sau 2). Programările vor fi efectuate în funcție de capacitatea cabinetului veterinar partener”, a transmis instituția.
În această perioadă, Primăria Timișoara, împreună cu asociațiile Micaela și Banat IT, efectuează un recensământ al câinilor cu stăpân din oraș. Datele colectate din 2.500 de gospodării, în care au fost identificați 610 câini de rasă comună, arată că aproximativ jumătate nu sunt sterilizați și microcipați.