Consiliul Județean Caraș-Severin nu și-a exercitat dreptul de preempțiune la vânzarea Hotelului Decebal din Băile Herculane, construcție clasificată în grupa A de importanță a monumentelor istorice protejate, astfel că poate fi scos pe piață, la vânzare!
Aflat în conservare din 1993 și ajuns o adevărată ruină, Hotelul Decebal s-a bucurat doar de încercări, destul de timide totuși, de reabilitare. Mai exact, a fost consolidată structura de rezistență și refăcută fațada, nimic însă care să-i dea speranța că-și va deschide ușa pentru turiști prea curând. O adevărată bijuterie arhitectonică, Hotelul Decebal așteaptă acum alt proprietar, poate unul cu mai mare forță financiară, care să-l îmbrace în haine noi. Dar de modă veche, pentru a păstra în jur aerul aristocratic de altădată. În momentul de față, hotelul aparține firmei Microroyal din Lugoj, dar litigiile acesteia cu omul de afaceri Valeriu Verbițchi, cel care deține mai multe imobile în stațiunea de pe Cerna, inclusiv Cazinoul, l-au adus în postura de a fi executat silit. Mai exact, va fi scos la vânzare prin licitație, prețul de pornire fiind 579.684 euro! În această sumă intră și curțile hotelului, în total fiind vorba despre o suprafață de 2.651 mp. Chiar în centrul istoric din Băile Herculane!
Aflându-se pe lista monumentelor istorice, Hotelul Decebal nu putea fi vândut în orice condiții. Numai că Ministerul Culturii, prin Direcția Generală Juridică și Patrimoniu Cultural, a notificat Consiliul Județean Caraș-Severin că nu-și exercită dreptul de preempțiune asupra vânzării imobilului. Cum statul român a spus că nu are nevoie de acest hotel-ruină, fie el și monument istoric, dreptul de preempțiune a fost transferat autorităților publice locale. Mai exact, Consiliului Județean Caraș-Severin. Aleșii județeni au considerat însă că „achiziționarea imobilului de către Consiliul Județean nu reprezintă un interes real”, motiv pentru care au renunțat la dreptul de preempțiune. În aceste condiții, oricine dorește se poate înscrie la licitația pentru Hotelul Decebal. Bineînțeles, cine își permite și cine are nevoie de o ruină care mai înghite alte câteva milioane pentru a fi redată circuitului turistic! Prețul de achiziție ar putea fi însă mult mai mic până la urmă, el fiind în scădere după fiecare licitație la care nu se prezintă nimeni!