Taxele și impozitele vor fi majorate de anul viitor la Timișoara. Subiectul a fost reluat vineri de primarul Nicolae Robu, care a ținut să clarifice sub ce formă vor fi impactați de majorări locuitorii orașului de pe Bega.
Din anul 2019 vor crește impozitele și taxele pe mașini, clădiri nerezidențiale aflate în proprietate sau deținute de persoane juridice, cele pe terenuri și se va introduce și o taxă turistică. De exemplu, potrivit proiectului de hotărâre, „impozitul pe mijloacele de transport datorat de persoanele fizice sau de persoanele juridice se majorează (…) cu o cotă adițională de 50% faţă de nivelul impozitului stabilit.” De asemenea, taxa de turism va fi de 2% din tariful de cazare, fără TVA. Edilul Timișoarei a argumentat motivul pentru care a fost luată această decizie.
„Suntem obligați să umblăm la fiscalitate de poziția pe care Guvernul o are față de administrațiile publice locale. Acest Guvern, PSD-ALDE, luându-ne 57% din fondurile cele mai importante pe care noi le avem ca sursă de venit local. Anunțându-se că nici nu se mai dau compensări. În 2019 nu am putea pur și simplu funcționa”, a spus Nicolae Robu.
În ceea ce privește taxele pe mașini, Nicolae Robu a precizat că doar posesorii de autovehicule cu o capacitate cilindrică mare vor fi arși la buzunar. „Circa 45% dintre posesorii de mașini au mașini cu capacitatea până la 1400 de cm3. Ei plăteau 5 lei pe lună și vor ajunge să plătească cu 7,5 lei pe lună. Cu 2,5 lei în plus. Alți circa 45% au mașini cu capacitatea cilindrică între 1400 și 2000 de cm3. Ei vor plăti cu 7,5 lei mai mult adică în loc de 15 lei pe lună vor plăti 22,5 lei pe lună. 8% au mașini cu capacitate cilindrică mare, ei într-adevăr au de plătit mult, că e mult din start prevăzut în Codul Fiscal. (…) Mașinile folosite în scop utilitar, mașină de lucru, nu în scop de serviciu, ele sunt taxate cu mult mai puțin. În timp ce pentru o mașină de 3000 de cm3 se plătesc vreo 2000 de lei, pentru o mașină cu aceeași capacitate cilindrică, dar folosită ca mașină de lucru, este câteva sute, 300-400 sute de lei”, a mai spus edilul.
Acesta a mai precizat că majoritatea cetățenilor nu vor plăti niciun leu în plus pentru proprietățile imobiliare pe care le au. „Pentru apartamentul sau casa în care se locuiește, pentru terenul conex, nu se plătește nimic în plus, accentuez. Se plătește în plus pentru proprietățile aducătoare de venituri folosite pentru închiriere. Apartamente închiriate, de exemplu. Nu cred că e nimic grav că din ce încasează din chirie plătește puțin în plus. Nu e mult astfel încât să nu mai merite să închirieze apartamentul respectiv”, a spus primarul orașului.
Reprezentanții primăriei estimează că, odată cu majorarea taxelor de anul viitor, la bugetul local se va încasa cu 75 de milioane de lei în plus.