Nica, în plenul festiv dedicat Revoluției: „Mă simt umilit și data viitoare nu voi mai organiza astfel de evenimente”

cjt 2

Momente tensionate în plenul festiv organizat de Consiliul Județean Timiș la 32 de ani de când Timișoara devenea primul oraș liber de comunism din România. Revoluționarii s-au arătat deranjați de faptul că în sală ar fi fost prezente persoane despre care spun că ar fi controversate, iar la finalul ședinței, care s-a prelungit mult peste program, Alin Nica s-a declarat mâhnit și umilit.

La fel ca anul trecut, Consiliul Județean Timiș a organizat în 20 decembrie o ședință extraordinară comemorativă dedicată marcării Revoluției din Decembrie 1989. După ce la microfon s-au exprimat autoritățile locale și județene, a venit rândul revoluționarilor să ia cuvântul. Aceștia s-au arătat deranjați de faptul că parlamentarii de Timiș nu au fost prezenți la ședința festivă, la fel ca unii dintre consilierii județeni.

„Din păcate, acum văd că au mai rămas 3 consilieri județeni. Fiind o ședință festivă, mă bucură că sunt 3, nu mă refer la ceilalți, pentru că probabil domnul președinte o să aibă grijă să îi laude. O spun cu durere în suflet pentru că măcar o dată pe an ar putea să fie pentru jumătate de oră mai mulți prezenți.”, a spus Petrișor Morar, fost deputat și secretar de stat la SSPR.

„Unde sunt parlamentarii noștri? Niciodată nu îi văd.”, s-a întrebat Sorin Oprea. Revoluționarul a participat, în 20 decembrie 1989, la discuțiile dintre liderii demonstranților și prim-ministrul Constantin Dăscălescu, discuții care au avut loc în clădirea Comitetului județean PCR, acum cea în care își desfășoară activitatea Consiliul Județean Timiș și Prefectura. „Domnule, cine era comandantul batalionului din Calea Girocului în 89, unde s-a tras și au murit oameni? Lucian?”, l-a întrebat apoi Oprea pe Lucian Căldărariu, acum consilier local din partea PNL.

„Au fost mai multe unități militare care au acționat, atât în Libertății, Calea Șagului, Calea Girocului. Printre ele se află și o unitate militară – 11085 – care a acționat la comandă la represaliile începând din 16 pe 17 decembrie. Astăzi, acel personaj care a condus această unitate militară este mare parlamentar și se află printre noi. Adevărul te eliberează, fraților! Vă rog frumos să nu tăceți! (…) În semn de protest pentru adevărul care nu mai el te poate elibera eu nu pot să stau în această sală cu personaje controversate care au acționat în represaliile din decembrie 1989. Vă rog să primiți scuzele mele, dar eu părăsesc această sală.”, a spus Lucian Căldărariu.

Anunțul lui Căldărariu i-a deranjat pe mai mulți dintre revoluționarii prezenți.

„Lucian, de ce să pleci tu din sală? Să plece ăla controversatul! Ești colegul nostru. Să plece controversatul. Dorește să îl luăm de umeri, să îl dăm afară? E simplu, îl iau de picioare și mă duc afară pe geam. De ce să ne aplecăm în fața teroriștilor, în fața celor care au tras în noi? Să iasă, că dacă nu îl iau eu de picioare și îl trag afară și după aia mă duc la Popa Șapcă.”, s-a auzit din sală.

cjt 3

Persoana la care aceștia s-au referit este deputatul Nicolae Roman. Potrivit CV-ului parlamentarului de Buzău, între 1987 și 1991 a fost comandant al Batalionului 1 Infanterie la Regimentul 32 Mecanizat „Mircea” – Timișoara. Roman a avut și un susținător în sală.

„Colegul nostru cu care am condus județul este deputat de AUR, domnul fost general Roman Nicolae, a avut bunul simț să nu se bage să vorbească primul, a venit de la București pentru noi, deși mâine are vot pentru certificatul verde. Nu am nimic cu niciun partid. Mă p… pe partidele lor (…)  Îmi pare rău și îmi cer scuze față de ieșirea colegului meu. Nu știu ce l-a apucat astăzi, probabil o fi un frecuș politic.”, a spus Tudorin Burlacu.

Nica: „ Eu, ca gazdă, mă simt umilit și data viitoare nu voi mai organiza astfel de evenimente”

Președintele CJ Timiș s-a declarat mâhnit și umilit de turnura luată de discuțiile din plenul festiv.

„Nu cred că cei din 1989 au luptat ca noi, și de fiecare dată când ne întâlnim, să facem bâlci, să ne certam între noi, să ne acuzăm. Haideți să fim ordonați și să respectăm niște rigori solemne ale ședinței comemorative. Văd că și relația dintre asociații e ca relația dintre partide și chiar mai rău, din păcate, și mie îmi pare rău și sunt mâhnit că acest lucru a împietat în ceea ce privește spiritul unei întâlniri solemne care trebuie sa fie de altă factură, nu cu trageri la răspundere. Îmi pare rău că trebuie să o spun, dar o spun, pentru că poate altcineva nu are curajul, dar eu ca gazdă mă simt umilit de astfel de atitudini și vă spun că data viitoare eu nu o să mai particip și nu o să mai organizez astfel de evenimente. Dacă nu există respectul pentru gazdă, pentru solemnitatea momentului și pentru timpul nostru al tuturor.”, a spus Alin Nica.

cjt 4

Șeful CJ Timiș a părăsit ședința înainte de a înmâna plachetele comemorative pregătite pentru reprezentanții asociațiilor de revoluționari, lăsându-l pe secretarul general al CJT să facă acest lucru.

(…) Și eu am un program, vedeți că au plecat invitații pentru că ne-am lungit foarte mult și nu este în regulă. Ne batem joc de acest program? Iată ce iasă. Vedeți că am stat până la final, până aproape de final, pentru că noi mai avem un moment cu niște plachete. Îmi permiteți să nu fiu prezent la acest moment, fiindcă am și alte întâlniri stabilite. Nu pot să stau 3 ore pentru o întâlnire pe care am planificat-o la o oră și jumătate. Și totuși e o ședință de consiliu județean și nu am avut ocazia să dăm și acelor huliți de consilieri măcar cuvântul să spună și ei câteva cuvinte. Chiar dacă vedeți 4, 5 colegi care și-au pornit camera, așa cum v-am spus, sunt 25 de consilieri prezenți din totalul de 35 în funcție, poate și ei voiau să spună câteva cuvinte. (…) Vă spun că lucrurile bune se fac în tăcere și nu suntem noi aici îndrituiți să judecăm pe nimeni dintre noi, numai bunul Dumnezeu și justitia pe care ne-o dorim cu toții liberă.”, a încheiat Nica.

cjt 1

20 decembrie 1989

20 decembrie reprezintă, după cum a spus subprefectul Ovidiu Drăgănescu în plenul festiv, ziua victoriei, ziua în care Timișoara singură s-a eliberat de comunism.

„Astăzi este ziua victoriei, ziua în care Timișoara singură s-a eliberat de comunism. Eu eram un tânăr inginer stagiar și îmi aduc aminte că în 19 decembrie am avut o discuție cu colegi din Cluj, care priveau ca la un meci. Aceasta era încă atitudinea țării când timișorenii, în 17, 18, 19 și 20 luptau contra tiraniei regimului comunist.”, și-a amintit Ovidiu Drăgănescu.

La rândul său, preotul Ionel Popescu și-a declarat regretul că în ultimii 32 de ani niciun torționar nu a ieșit public să mărturisească faptul că a tras în oamenii care manifestau pașnic.

„Este regretabil că în 32 de ani niciun torționar nu a ieșit în presă să spună: eu am tras în oamenii care au manifestat pașnic, eu am împușcat oameni și îmi pare rău și voi regreta toată viața că am pe conștiință o asemenea faptă abominabilă. Ceea ce ne dă foarte mult de gândit. Poate că totuși în cineva se va trezi conștiința și va face o mărturisire în fața poporului român.”, a declarat preotul Ionel Popescu, vicar eparhial.

„Eu m-am născut în 1988, în noiembrie. Generația mea nu a prins comunismul, odiosul regim, și nu îl înțelege în întregime. (…) Cred că e datoria noastră să păstrăm această memorie vie și să ducem mai departe această conștiință a libertății. Acest regim nu e pe deplin învins astăzi. Degeaba avem o țară democratică, dacă nu avem o justiție liberă, un stat bazat pe competențe și valori. Rămășițele și urmele sistemului comunist și a structurii de stat nu au dispărut în totalitate.”, a spus viceprimarul Timișoarei Ruben Lațcău.

„Azi în Timișoara, mâine-n toată țara!”, strigau manifestanții în urmă cu 32 de ani, la Timișoara. Cu o zi înainte, în 19 decembrie, timișorenii se adunau în număr tot mai mare în centrul orașului, iar clădirea Operei devenea punctul central al desfășurării evenimentelor. În foaier s-au pus bazele Frontului Democratic Român, condus de Lorin Fortuna, Ioan Chiș și Claudiu Iordache. S-a trasat un program politic în care se regăseau revendicările celor prezenți în piață: „abdicarea imediată a lui Ceaușescu”, „eliberarea deținuților politici” sau „libertatea presei”. Oamenii scandau în piață „Noi suntem poporul!” și „Nu vă fie frică, Ceaușescu pică!”
De la ora 15, la Palatul Administrativ va avea loc și Simpozionul Lorin Fortuna, cu participarea asociațiilor de revoluționari.
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/