Nica, despre eventuala revocare de la CNI: „Mașinăria de lansat mizerii PSD-USR poluează spațiul public”

nica uitandu se la marian vasile

Președintele CJ Timiș, liberalul Alin Nica, spune că va contesta în instanță o eventuală revocare a sa din calitatea de membru al Consiliului Național de Integritate, pentru că aceasta nu are nicio bază legală.

Declarația lui Alin Nica vine după ce deputatul PSD de Timiș Alfred Simonis și senatorul USR Raoul Trifan au solicitat în spațiul public revocarea sa din CNI ca urmare a unor suspiciuni de integritate care ar plana asupra sa.

„Propunerea de revocare este un abuz și o încercare a PSD-USR de manipulare a opiniei publice în scop electoral, pentru că nu există nicio bază legală pentru propunerea făcută de deputatul Alfred Simonis și susținută de senatorul Trifan. ANI nu m-a declarat nici în incompatibilitate, nici în conflict de interese. Acest lucru reiese negru pe alb din raportul de evaluare pe care l-am primit de la ANI. Nu am ce să contest la ANI, nu sunt în judecată cu ANI, raportul meu cu ANI pe spețele care mi-au fost imputate s-a încheiat odată cu trimiterea acestui raport de evaluare.”, a spus Alin Nica, președintele CJ Timiș.

Președintele CJ Timiș mai spune că, potrivit legii, Senatul l-ar putea revoca din această funcție, înainte de termen, doar pentru neîndeplinirea atribuțiilor legale, prin demisie ori în caz deces.

„E un pic ipocrit ca cei de la PSD să invoce incompatibilitate morală, când avem nenumărate cazuri în care numai ce e moral cei de la PSD nu au făcut. Și vă amintiți și OUG 13 și alte astfel de exemple pot continua. Deci nu mă regăsesc în niciuna din aceste situații și consider că mi-am îndeplinit cu responsabilitate și interes pentru munca depusă atribuțiile ce îmi revin în calitate de membru a CNI. Atacul politic asupra mea are legătură cu obișnuința PSD și mai nou a USR care a devenit practic instrumentul PSD de atac, de a deturna activitatea instituțiilor legitime ale statului prin diverse plângeri și sesizări neîntemeiate asupra unor ținte politice. Autoritățile statului trebuie să își facă treaba, să cerceteze orice presupusă suspiciune, astfel că cei rău intenționați folosesc abuziv un sistem bine gândit.”, a mai declarat Nica.

Potrivit lui Nica, toate aceste lucruri i se întâmplă pentru că ar fi deranjat, prin activitatea sa la CNI, prin monitorizarea atentă a ANI, anumite grupuri de interese: „Simpla cercetare de către o instituție nu înseamnă că ești vinovat. Justiția își va spune cuvântul și voi fi declarat nevinovat, însă până atunci, mașinăria de lansat mizerii PSD-USR poluează spațiul public cu tot soiul de inepții și etichete pentru care plătește campanii în online. Nu există nicio dispoziție legală care să permită revocarea din funcție a unei persoane doar pentru că față de aceasta a fost depusă o sesizare penală înaintea efectuării oricărui act de urmărire penală de către organele judiciare. În acest context, am decis să tranșez această situație în instanță, în caz că revocarea va fi făcută, în mod evident ilegal.”

„9 din 10 oameni sesizați de ANI ca posibili infractori sunt persoane nevinovate”

Liberalul a reiterat faptul că raportul ANI pe anul 2021 dezvăluie că 9 din 10 persoane sesizate de inspectori ca posibili infractori sunt de fapt persoane nevinovate.

„Am constatat că, în urma pozițiilor pertinente pe care le-am avut în cadrul acestei instituții, am deranjat anumite grupuri de interese prin monitorizarea atentă a ANI. (…) Dacă vă uitați în raportul ANI 2021, asumat de CNI și trimis către Senatul României și publicat pe site-ul ANI, la pagina 13 veți găsi următoarea statistică destul de slabă cu privire la finalitatea sesizărilor ANI: din cele 406 dosare din perioada 2008-2021 finalizate fie de Parchet, fie de instanțele de judecată, în urma sesizărilor ANI cu privire la posibila săvârșire a unor fapte penale, doar în 48 de cazuri, 11% din total, s-a dat decizie de condamnare cu închisoare, și aceea cu suspendare, în 45 de cazuri, sau amendă penală în 3 cazuri. Restul de sesizări ale ANI, deci peste 360, fiind infirmate de aceste instituții, fie prin NUP 255, fie clasare sau renunțarea la UM – 90, respectiv, una, fie achitări, 3 cazuri. Ori amendă administrativă, 8 cazuri, adică 89% aproape, 9 din 10 oameni sesizați de ANI ca posibili infractori sunt persoane nevinovate. Această statistică este dezolantă cu privire la impactul acestor sesizări și tocmai de aceea această sincopă din activitatea ANI este folosită de persoane malițioase, de contracandidați politici, adversari politici, tocmai pentru a defăima și a lăsa o anatemă asupra adversarilor politici, tocmai pentru că trec ani de zile până când o persoană își dovedește nevinovăția în instanță. Cine mai vine după aceea să îi spele imaginea? Nimeni.”, a concluzionat Nica.

Alin Nica este membru în Consiliul Național de Integritate  din 2021, propus de Uniunea Națională a Consiliilor Județene ca reprezentant al tuturor președinților de CJ-uri din țară. Activitatea sa este remunerată printr-o indemnizație de ședință. Mandatul unui membru CNI e de 4 ani.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/