Primarul și vicele de la Brebu, condamnați!

Tribunalul Arad a pronunţat astăzi sentinţa în dosarul în care fostul director APIA Caraş-Severin, Romică Anculia, a fost judecat pentru trafic de influenţă şi luare de mită alături de edilii comunei Brebu.

Anculia, pe care procurorii DNA l-au asemuit unui senior feudal datorită obiceiurilor sale, adună condamnare după condamnare şi ani grei de puşcărie. Pentru acelaşi gen de fapte şi infracţiuni ca în dosarul în care a primit o pedeapsă de şase ani de puşcărie, fostul şef APIA a fost condamnat astăzi la alţi trei ani de închisoare cu executare. Omul de afaceri lugojean Tudor Jurj, împreună cu care Anculia a pus la punct schema de fraudare a fondurilor europene acordate sub formă de subvenţii pentru întreţinerea păşunilor, a scăpat ceva mai ieftin, cu doi ani şi jumătate.

Viorel Mitea Roşca şi Ion Ţicheriu, primarul, respectiv viceprimarul comunei Brebu, au primit fiecare câte un an şi 6 luni de închisoare, în timp ce Ioan Marta, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Animale Brebu, a primit o pedeapsă de 2 ani închisoare. „Amână aplicarea pedepsei stabilite inculpaţilor Roşca Viorel Mitea, Ţicheriu Ion şi Marta Ioan. Fixează termen de supraveghere de 2 ani”, se precizează în sentinţa Tribunalului Arad, care nu e definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel. Trebuie spus că Roşca, Ţicheriu şi Marta nu vor ajunge efectiv în puşcărie, pedepsele lor fiind cu suspendare. Totodată, în cazul lui Anculia, cei trei ani de puşcărie nu se vor adăuga matematic celor şase din primul dosar, care îi mai vizează pe Iancu Simion Simi şi Valentin Ghiţă. El va executa pedeapsa cea mai grea, la care se va adăuga un spor. Jurj va merge şi el în închisoare dacă sentinţa de azi va rămâne definitivă, deşi în primul dosar primise o pedeapsă neprivativă de libertate.