Șeful administrației publice locale nu dă nicio șansă Clubului Vintage și clădirii de birouri de pe Fântânilor, din zona Penny, care urmează să fie demolate!
Omul de afaceri Valentin Armașu a reacționat imediat după ce primarul Reșiței, Nelu Popa, și viceprimarul Vasile Paul, au anunțat că mai multe clădiri din zona Penny, mai exact cele situate pe malul Bârzavei, clubul Vintage și clădirea de birouri de lângă, urmează a fi demolate. Din două motive: pentru că ar fi fost ridicate în lipsa oricărei autorizații de construire și, în plus, de acolo sunt prevăzute să înceapă aleea de promenadă și calea rutieră spre zona CET, unde începe construcția mai multor magazine. Armașu a spus însă că deține documente prin care e absolut imposibilă demolarea imobilelor și că nu e de acord cu modul în care Popa și Paul înțeleg să administreze orașul, că dacă s-ar face într-adevăr ceva pe acel teren ar fi dispus să demoleze singur clădirile. În același timp însă a lansat acuzații care vizează afacerile lui Nelu Popa până ca acesta să ajungă primarul Reșiței.
Interdicție de construire pe malul Bârzavei
Edilul-șef a ținut să lămurească definitiv lucrurile, astfel că a prezentat opiniei publice un PUZ care ar fi fost făcut cu dedicație pentru Armașu și aprobat de Consiliul Local Reșița în mandatul lui Ioan Crina, în luna mai a acestui an, chiar înainte de alegerile locale. E vorba tocmai despre PUZ-ul pe care Primăria Reșița l-a atacat la instituțiile abilitate în speranța că-l va anula.
„Cu Vali Armașu mă știu de peste 20 de ani. Mă cunosc cu părinții lui. Nu am absolut nimic cu el personal. Ei au avut o evoluție interesantă, au făcut afaceri, nu vreau să comentez acum dacă bune sau proaste, e treaba dânșilor. Este unul dintre cei care au investit în Reșița, însă, pentru clarificarea opiniei publice, trebuie să știm unele aspecte. În primul PUZ făcut în zona Fântânilor, de Primavera Design din Deva, pe malul drept al Bârzavei apare o spină verde, cum o numesc arhitecții, o alee, o promenadă, un spațiu verde și o cale rutieră. Mă refer la zona de la podul de la CET care vine încoace pe malul Bârzavei până în zona Penny, la podul de la Universitate. Asta s-a prezentat în cadrul proiectului pentru Fântânilor, din anul 2013. În acest PUZ sunt nenumărate locuri, în interiorul documentației, unde scrie foarte clar, negru pe alb: se impune interdicție de construire pe malul Bârzavei pe o fâșie de 10 metri de la digul râului și se impun plantații de aliniament pe calea ferată, pe partea cealaltă. Intervențiile radicale vor elibera malul râului care va participa mai bine la cadrul urban, se va putea închega o spină verde pe malul apei. Construcțiile nou propuse se vor orienta cu fațada principală spre râul Bârzava și spre strada nou creată dincolo de fâșia verde amintită. Cu alte cuvinte, acest PUZ statuează clar să ne întoarcem cu fața spre râu. Așa cum se întâmplă în Lugoj, pe malul Timișului, așa cum se întâmplă în Timișoara, pe malul Begăi, așa cum se întâmplă în Oradea, pe malul Crișului, așa cum se întâmplă în București. În toate orașele civilizate avem o spină verde, avem un trotuar, avem o cale rutieră și după aceea avem clădirile, nu ne întoarcem cu fundul la clădiri. În acest PUZ se specifică clar faptul că trebuie dărâmate acele clădiri provizorii, cabină portar, magazie, garaj. Nu are nimeni nimic cu magazinul Penny. E foarte bine că s-a făcut această investiție, nu are nimeni nimic cu celălalt complex comercial pe care l-a făcut Armașu. E binevenită această investiție. Noi ne legăm doar de malul Bârzavei, care trebuia asanat și curățat”, a explicat primarul Reșiței.
Oficial, nu există!
Problema, susțin Popa și Paul, este la cel mai recent PUZ, aprobat în plenul Consiliului Local în luna mai a acestui an, când Nelu Popa, candidat pentru Primărie la acea vreme, a venit în sala de ședințe încercând să împiedice votarea PUZ-ului modificator. „Cineva a încercat să introducă în legalitate aceste clădiri, toate aceste magazine, care, pe parcursul a doi ani, în loc să fie demolate, pe structura lor au fost făcute alte clădiri și au funcționat ilegal, fără autorizație de construcție, fără autorizație de funcționare. Sunt birouri acolo, sunt tot felul de spații care, oficial, nu există. Primăria Reșița a amendat aceste clădiri pentru lipsa autorizației de construire. Calea rutieră care ar fi trebuit să coboare până la podul de la Fântânilor a fost deviată pentru a lăsa clădirile în picioare pe malul Bârzavei. Aceste clădiri nu ar fi trebuit să existe și, cu părere de rău vă spun, le vom demola!”, a declarat Nelu Popa.
În momentul în care vom obține anularea acestui PUZ, vom demola clădirile și va rămâne în vigoare PUZ-ul anterior. Aceste clădiri fac parte dintr-o multitudine de clădiri pe care s-a pus sechestru, dar ele de fapt nu există – Nelu Popa, primarul municipiului Reșița
Cel mai recent PUZ, despre care Popa spune că ar ocroti, că ar pune într-o oarecare legalitate clădirile lui Armașu, a fost contestat de actuala administrație. În primul rând, la Apele Române. „Ar fi trebuit să aibă aprobarea Apelor Române, pentru că nu poți să construiești la 15 metri de malul apei. Am cerut să vedem dacă dânșii au dat avizul ăla sau nu, pentru că noi avem senzația că nu s-a dat acest aviz și s-au folosit de avizul Apelor Române pe primul PUZ, unde se făcea discuție despre Penny și despre celelalte galerii comerciale. L-am atacat la Prefectură, la Mediu, șamd”, a dezvăluit edilul-șef.
Primăria nu plătește despăgubiri!
Primarul Reșiței mai spune ceva. Și anume, că a discutat între patru ochi cu Vali Armașu despre aceste clădiri, numai că omul de afaceri și-ar fi dorit o negociere, ar fi dorit să fie despăgubit ca să le demoleze fără niciun fel de polemici. „Dânsul, într-o discuție privată, de acum 4 luni, mi-a spus: «Domnule Popa, dacă orașul cere și vrem să avem o spină verde și o promenadă pe malul Bârzavei, eu le dărâm fără nicio problemă. Le evaluăm și le dărâmăm». Nu! Nu le evaluăm! Pentru că au fost făcute fără autorizație de construcție. Noi ar fi trebuit să evaluăm eventual doar garajele de acolo, nu aceste clădiri. Primăria nu va plăti valoarea acestor clădiri! Pentru că ele, oficial, nu există în acest oraș. Și trebuie să înțeleagă domnul Armașu și oricine altcineva din orașul ăsta că trebuie să intrăm în legalitate și să nu ne mai batem joc de acest oraș”, a mai spus primarul Popa.
Ajutor de la Crina?!
Edilul-șef nu s-a oprit aici, ci a arătat, mai pe ocolite, că aprobarea PUZ-ului modificator în mandatul lui Ioan Crina nu ar fi fost deloc o întâmplare. În acest sens, primarul a amintit de lucrările subcontractate de firma lui Armașu firmei lui Crina. Lucrări de reabilitare a drumurilor din Reșița. „În clădirile respective își are sediul Eco Bau. Este firma cu parcările, de fapt, o asociere între trei firme: 10% are compania Consiliului Local Timișoara, care gestionează parcările în Timișoara, Repark, o companie din Bocșa, care are 40%, și Eco Bau Park din Reșița, firmă în spatele căreia stă Vali Armașu, cu 50%. Această firmă are sediul acolo, într-una din acele clădiri. În aceeași clădire mai au sediul, în chirie, firma din Severin care a construit deponeul de la Lupac și firma de lichidări de firme a Mirianei Mirkov. Să nu încercăm să ne ascundem după deget, că nu putem. Eco Bau a câștigat licitații pe tronsoane de drumuri din Reșița, a subcontractat la Camand, care a subcontractat la Speed Prod. Există acest Eco Bau care face parcări, există Green Eco Bauer care se ocupă de gunoiul din oraș și județ și ne ocupă nouă platforma de pe dealul Lupacului, unde noi nu mai putem să ducem gunoi și care are acum 4.000-5.000 de tone de gunoi acolo, iar peste o lună-două, când se va deschide deponeul mare, tare mi-e că o să rămână sarcina noastră să golim acel deponeu al Primăriei. Deci să nu încerce nimeni să facă morală! Lupii moraliști, din punctul meu de vedere, nu sunt acceptați! Eu îmi doresc să aducem Reșița înapoi reșițenilor! Și fiecare să își facă treaba lui”, a spus indignat Nelu Popa.
Are autorizații pentru tot!
Primarul nu a ocolit nici răspunsurile legate de clădirile și afacerile familiei sale, pentru că Armașu tocmai asta îi cerea, să dea un exemplu și să fie primul care să intre în legalitate. „Am autorizație de construcție și am avut autorizație de construcție pe tot ce am construit. Eu am construit fabrica Monte Banato cu autorizații de construcții, la Văliug am autorizații de construcții și le pot pune la dispoziția oricui are nevoie. Și clădirea din centru este făcută tot cu autorizație de construcție și e prelungită autorizația de construcție”, i-a răspuns Popa.
Cel mai probabil, acest litigiu va fi soluționat în sălile de judecată, pentru că, la rândul său, omul de afaceri Valentin Armașu susține că poate demonstra cu acte că acele clădiri sunt intabulate, că există acolo din 1970 și că nimeni nu poate intra cu buldozerele în ele pur și simplu.
Moș Crăciun alb-violet a fost, sâmbătă, la bordul vaportului Pelican. A adus bucurie pentru 50 de copii care au avut ocazia să se plimbe pe Canalul Bega. Micuții din...
Victimele Revoluției din Decembrie 1989, comemorate la Reșița
Informaţiile publicate de expressdebanat.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Vezi termeni și condițiiTel./Fax: 0355.429.481
WhatsApp: 0723.101.061
contact@expressdebanat.ro
publicitate@expressdebanat.ro
Reșița, Str. Făgărașului Nr. 10
Toate drepturile rezervate. © 2024 Express de Banat. ISSN 2248 – 1281