Nelu Popa: „Eu, primarul Reșiței, sunt un idiot, nu mă duce mintea sau nu înțeleg ce se întâmplă?! Voi tăia cu barda!”

Edilul-șef al Reșiței îi amenință pe profesorii școlilor profesionale că vor rămâne fără catedră dacă vor continua să boicoteze școala duală, proiectul care a prins atât de bine în multe orașe ale țării!

Învățământul dual, concentrat în mare măsură pe partea practică, făcută pe bune, în firme și întreprinderi din oraș, ar trebui să fie o șansă, atât pentru absolvenții școlii generale, cât și pentru agenții economici care se confruntă în ultima vreme cu grava criză de pe piața forței de muncă. Prin proiectul susținut de Primăria Reșița, Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin și mai mulți agenți economici, fiecare elev care optează pentru școala duală primește 500 de lei/lunar. Pentru toți anii de studiu. Chiar și așa, din cele 160 de locuri puse la dispoziție pentru primul an de școală duală la Reșița, mai puțin de jumătate sunt ocupate după primele două sesiuni de înscrieri. Ciudat este că, potrivit datelor prezentate de primarul Nelu Popa, mult mai mulți elevi au optat deja pentru școala profesională clasică. Edilul a aflat și motivele pentru care e preferată în continuare școala profesională clasică. E vorba de un fel de boicot.

Școala profesională clasică nu oferă nimic, dar are mai mulți elevi decât școala profesională duală. Eu, primarul Reșiței, sunt un idiot, nu mă duce mintea sau nu înțeleg ce se întâmplă?! Vă spun care e problema, ce s-a întâmplat, de ce nu vor copiii 500 de lei pe lună și vor 0 lei pe lună. Pentru că există profesori care fac lobby ca elevii să meargă la școala profesională clasică și nu la duală pentru că altfel ei își pierd catedra, deoarece practica la școala duală se face la agenții economici”, a explicat Popa.

Dacă nici în a treia sesiune de înscrieri, cea din toamnă, nu se vor ocupa toate locurile la școala duală, primarul Reșiței e hotărât să acționeze. „Dacă nu se vor ocupa locurile în septembrie, noi avem dreptul să lucrăm pe școlarizarea din oraș și vom tăia clase. Vom acționa. Vom acționa coercitiv. Există încă deformații grave în societatea românească. Nu știu ce o să facă alte orașe, dar la Reșița voi tăia cu barda!”, a amenințat Popa.