Nelu Popa: „Demnitate şi Onoare! Două atribute la care clasa politică românească a rămas corigentă în ultimii ani“

Prim-vicepreşedinte al PNL Caraş-Severin şi preşedinte al PNL Reşiţa, primarul Nelu Popa a reacţionat public aseară, după anunţarea sentinţei definitive în procesul lui Ludovic Orban.

Instanţa supremă l-a achitat definitiv, ieri, pe preşedintele PNL, Ludovic Orban, în dosarul în care era acuzat că a cerut, în 2016, unui afacerist 50.000 de euro, pentru campania electorală pentru Primăria Bucureştiului. La câteva ore după anunţarea sentinţei, primarul municipiului Reşiţa, liberalul Nelu Popa, a reacţionat pe Facebook.

„Demnitate şi Onoare! Două atribute la care clasa politică românească a rămas corigentă în ultimii ani. Respectele mele, Ludovic Orban!“ – Ioan Popa, prim-vicepreşedinte al PNL Caraş-Severin, primarul municipiului Reşiţa

Mesajul lui Nelu Popa a fost alăturat unui link către un text intitulat „Mesaj tematic privind decizia definitivă de achitare în cazul dnului Ludovic Orban – 5 martie 2018“, apărut pe blogul aliantadreptei.wordpress.com, unde se spune că „Decizia ÎCCJ de achitare, definitivă, în cazul lui Ludovic Orban arată conduita corectă, normală, pe care trebuie să o aibă un om politic atunci când asupra sa sunt formulate acuzații din partea organelor judiciare“.

Textul la care face trimitere primarul Reşiţei, Nelu Popa, arată diferențele de atitudine în cazul lui Ludovic Orban față de liderii PSD-ALDE, „care folosesc instituții și partide pentru a-și scăpa pielea“:

 • Ludovic Orban s-a retras din toate funcțiile și a renunțat la candidatura la primăria Capitalei, în 2016, imediat ce împotriva sa DNA a declanșat urmărirea penală.
 • Ludovic Orban NU a mai candidat la nicio funcție publică, nici la alegerile parlamentare din 2016, până când nu a obținut soluția de achitare în instanța de fond.
 • Ludovic Orban NU a formulat atacuri la adresa instituțiilor judiciare, a DNA, după momentul declanșării cercetării în cazul domniei sale.
 • Ludovic Orban NU s-a folosit de poziția sa politică pentru a-și apăra cauza prin alte instrumente decât cele instituționale, pe care le are la dispoziție orice cetățean obișnuit – pe calea instanțelor de judecată. Din contră, prin conduita sa politică a protejat imaginea PNL de orice vulnerabilitate nedreaptă.
 • Ludovic Orban s-a considerat cu conștiința curată și a ales calea pe care orice om care se știe cu dreptatea de partea sa o alege, având încredere în corectitudinea instanțelor de judecată.
 • În contrapartidă, liderii PSD-ALDE au folosit și folosesc instituțiile statului român, dar și partidele pe care le conduc, pentru le servi cauza altfel decât pe calea instanțelor de judecată.
 • Dacă PNL a susținut independența Justiției, consecvent, PSD-ALDE încearcă subordonarea Justiției puterii politice în interesul personal al liderilor săi: Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.
 • PNL a votat de fiecare dată, transparent, pentru ridicarea imunității parlamentarilor/începerea urmării penale, pentru a respecta principiul egalității în fața Legii. PSD-ALDE a blocat solicitările sistematic!
 • PNL a adoptat un Cod de integritate pentru candidații la alegerile parlamentare/locale, pe care l-a respectat întocmai! PSD a adoptat un simulacru de astfel de Cod, pe care nu l-a mai respectat.
 • Liderii PNL au renunțat să mai ocupe funcții de demnitate publică atunci când asupra lor au fost formulate acuzații. Liderii PSD-ALDE în persoana lui Liviu Dragnea (condamnat și inculpat) și a lui Călin Popescu Tăriceanu (inculpat) ocupă poziția de președinți ai celor două camere ale Parlamentului.
 • PNL apără independența sistemului judiciar, folosind toate pârghiile pe care le are la dispoziție din Opoziție, în vreme ce PSD-ALDE încearcă cu disperare să-l încalece politic.
 • PNL susține domnia Legii, în vreme ce PSD-ALDE militează pentru ca Legea să se aplice selectiv, în funcție de potentații zilei.