Negrișanu, despre banii împrumutați lui Fritz: Unde ar fi conflictul moral?

razvan negrisanu, arhitect, consilier local usr timisoara (1)

Arhitectul Răzvan Negrișanu, consilier local al Timișoarei din partea USR, vine cu noi explicații legate de împrumutul pe care i l-a acordat lui Dominic Fritz în campania electorală din 2020. 

Express de Banat a studiat declarațiile de avere ale consilierului local Răzvan Negrișanu din 2020 până în prezent, după ce inspectorii de integritate l-au acuzat pe primarul Timișoarei de conflict de interese. Acuzația vine ca urmare a faptului că Negrișanu l-a împrumutat pe Fritz cu 25.000 de lei în campania electorală de acum patru ani, apoi Fritz, în calitate de primar, a întocmit, spun inspectorii ANI, un act administrativ în folosul arhitectului-consilier local.

Într-o primă reacție a consilierului Negrișanu, acesta spune că a creditat cu 250.000 de lei candidatul USR la Primăria Timișoara, nu pe Dominic Fritz personal. Punctul său de vedere poate fi citit pe larg aici. În declarația de avere a lui Negrișanu din 2020 apare însă scris numele lui Dominic Fritz. La solicitarea expressdebanat.ro, consilierul local a explicat de ce.

declaratie de avere razvan negrisanu 2020

Extras din declarația de avere a consilierului local Răzvan Negrișanu din anul 2020

„AEP te obligă să semnezi un contract cu cineva, iar reprezentatul USR în cazul respectiv a fost domnul Fritz. Banii mi-au fost restituiți de AEP. Cred că e o greșeală, o confuzie. În primul rând că pentru ei contează să existe un beneficiu. Beneficiul este problema.”, a declarat Răzvan Negrișanu. „Documentația de urbanism era deja aprobată înainte de 2020, avizul de oportunitate e semnat de domnul Robu (n.r, Nicolae Robu, primarul Timișoarei până în 2020), a mai precizat Negrișanu.

Conflictul, între legalitate și moralitate

Negrișanu spune că au mai existat și alte documentații de urbanism întocmite de el în calitate de arhitect care au ajuns în CL Timișoara pentru aprobare: „Asta e meseria mea. E doar această situație în vizorul ANI din cauza datei la care s-a returnat împrumutul. (…) Nu am votat niciodată documentațiile de urbanism acestea nici în comisie nici în plen. Consider că nu e o incompatibilitate pentru că e din ce îmi câștig eu banii. Activitatea de consilier local e remunerată cu 1.270 lei pe lună. Nu aș putea să trăiesc cu atât pe lună. Consilierii locali au dreptul să aibă și alte activități, tocmai pentru că activitatea lor este part time în CL, nu e sursa veniturilor lor. În lege sunt definite condițiile de incompatibilitate: nu am voie să semnez contracte cu primăria, nici istoric nu am avut vreun contract cu statul sau primăria. Asta ar fi o incompatibilitate. Iar lucrările pe care le-am făcut pentru primărie le-am donat.”

Arhitectul-consilier local nu consideră nici imorală această practică. „Nu văd un conflict moral în toată chestia asta. Unde ar fi conflictul moral? Cred că am o conduită morală bună.”, a explicat Negrișanu. „E foarte interesant că această situație a fost pusă pe tapet în 2021. Am văzut atunci că a apărut un articol în care sesizau chestiunea asta. Faptul că vii după patru ani cu asta, ridică multe semne de întrebare.”, a mai spus consilierul local.

De la împrumut la donație

Nici ilegal, nici imoral, totuși Negrișanu nu a mai făcut împrumuturi în nume personal către partid sau candidați, ci a găsit o altă variantă de a susține USR în anul electoral 2024: „Mi-am donat indemnizația de consilier, pe cinci luni, anul acesta, online, pe site-ul USR.”

Consilierul local USR Răzvan Negrișanu este arhitect, administrator/director la SC RD Sign SRL din Timișoara și vicepreședinte al Ordinului Arhitecților din România, filiala Timiș. La intrarea în mandat, în 2020, a declarat un venit anual de circa 360.000 lei; 2021 – 350.000 lei; 2023 – aproape 500.000 lei; 2024 – aproximativ 83.500 lei.  Pentru anul 2022, pe site-ul Primăriei Timișoara nu este publicată declarația sa de avere.

La intrarea în mandat, Negrișanu a declarat că deține două terenuri intravilane și două case de locuit – una în Timișoara și a doua în Sasca Montană, moștenită. În declarația din 2024 adaugă un nou teren intravilan, moștenit, în Timișoara.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/