Neglijență în serviciu, abuz sau premeditarea unei administrări dezastruoase! Rezervaţia Naturală Cheile Caraşului – distrusă cu banii europeni? [FOTO/VIDEO]

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

În cel mai apropiat parc național de municipiul Reșița, Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, sute de hectare de pajiști și tufărișuri sunt incendiate, an de an, după scenarii repetate la nesfârşit. Vinovaţii nu au niciodată nume. Dar tare ne e că au funcţii!

La sfârşitul săptămânii trecute, în 31 martie, am fost sesizaţi de turişti aflaţi în zonă că în Cheile Carașului a izbucnit un incendiu. Ne-am deplasat la faţa locului şi am surprins imagini de acolo, deci din Rezervația Naturală Cheile Carașului.

Nu este prima oară când se întâmplă aşa ceva. În prezent, toată zona și pădurea din apropierea Poienii Prolaz, traseul turistic triunghi roșu, pajiștile din apropierea cetății Grat, cele din preajma Rezervației Naturale Cheile Gârliștei și pajiștile din Râvniște sunt arse în totalitate. Din aproximările noastre şi ale oamenilor din zonă, 500 de hectare de pajiști și pâlcuri cu vegetație forestieră au fost distruse de flăcări.

În fiecare an, ca şi acum, vinovaţii sunt identificaţi mereu cu maximă precizie, fără niciun risc de a se greşi: „persoane necunoscute”. Tot fără riscul de a greşi, vă spunem noi că pajiștile sunt în proprietatea Statului Român și în administrarea primăriilor din Carașova și Reșița, iar Primăria Carașova a concesionat terenurile Asociației Crescătorilor de Animale din Caraşova. Aceasta este condusă de Ion Creţu și primește anual subvenții de la APIA pentru a adopta bune practici de mediu pe aproape 900 ha. Mai precis, pe 877 ha. În coordonarea activităților asociației este implicat şi un tehnician veterinar, spun sursele noastre.

YouTube video

Aceste terenuri fac parte din Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, arie naturală protejată de interes național. Numai că declararea obiectivului ca fiind de interes național pare să nu-i impresioneze pe cei care sunt puși să administreze și să asigure paza. În organigramă figurează ca șef de pază un anume Nicușor Ifca, secondat de șapte rangeri. Practic, însă, obiectivul de interes național pare a fi păzit doar între orele 8 şi 16. Deşi nu am verificat cu ochii noştri această ultimă informaţie, mai mulţi turişti susţin că acesta ar fi adevărul. Cert este că turiști veniți la începutul acestui an în Cheile Carașului ne-au spus că prezența rangerilor în zonă după ora 16 nu a fost observată de niciunul dintre ei. De altfel, șeful pazei îşi are domiciliul în localitatea Iabalcea, o zonă puternic afectată de incendii care nu pare să-i fi tulburat acestuia somnul.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157682052884326″]

promovare banner maxagro

Se estimează că, anual, sute de specii de nevertebrate, amfibieni, reptile din Parcul Național Semenic – Cheile Carașului sunt omorâte de foc și temperaturi ridicate. De asemenea, numeroase specii de „păsări protejate” își găsesc sfârșitul în acest parc național care ar trebui să fie cel mai sigur loc pentru întreaga faună și floră. Habitatele protejate sunt și ele puternic afectate an de an, iar pe website-ul parcului nu apare nici un raport, nici o informație despre starea de conservare a acestora sau despre măsurile luate.

Ne întrebăm şi întrebăm public, pe această cale, dacă Garda de Mediu și ISU au aplicat sancțiuni serioase, ori doar de formă, administratorului Parcului Național. De altfel, nici Ministerul Mediului nu ştim să fi luat vreo măsură adevărată, celor de acolo fiindu-le mai simplu a se face că nu observă astfel de situaţii strigătoare la cer, în speranţa că se vor rezolva de la sine. Dar nu se rezolvă, după cum bine (dar rău!) se vede, din contră. Oamenii locului se specializează de la un an la altul în astfel de incendi(er)i.

Și mai rămâne o întrebare: APIA va continua să acorde sute de mii de euro unor astfel de concesionari de pajiști? Pentru că, în acest caz şi astfel stând lucrurile, ar însemna că tocmai cu finanțarea europeană reușim de fapt să distrugem sistematic un parc național. Iar asta chiar ar fi o premieră europeană! Care ar merita şi atenția DIICOT!

Explicaţii foto/video: Poza de mai jos este făcută duminică, 2 aprilie, în acelaşi parc naţional, în zona Caraşova. Imaginile de mai sus sunt de vineri, 31 martie 2017.

STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/