Neglijare și abuz sexual! Aproape 100 de copii din Caraș-Severin suferă oficial

Impactul psihic al abuzului asupra copilului este incomensurabil și greu de atenuat. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Caraș-Severin a înregistrat aproape 100 de cazuri de abuz, neglijare sau exploatare a unui copil, în prima jumătate a anului 2014. Trei sunt cazuri de abuz sexual, sesizate în mediul rural.

Copilul nu poate crește singur, iar bătaia nu e ruptă din rai! Ca adulți, suntem datori cu atenție și grijă față de copii. Ca părinți, trebuie să le acordăm mai mult. Principalele forme de violenţă asupra copilului sunt: violenţa fizică, violenţa emoţională, violenţa sexuală, neglijarea, exploatarea prin muncă şi traficul de copii. Anual, peste 100 de copii, majoritatea mai mici de 13 ani, suferă în Caraș-Severin de neglijența părinților. Mai rău e că se înregistrează și abuzuri fizice, și sexuale care marchează pe viață dezvoltarea micuților. Și statisticile nu reflectă crunta realitate.

Cifra cazurilor investigate și confirmate de anchetele DGASPC Caraș-Severin înregistrează o creștere semnificativă, comparativ cu anul 2013. Dacă anul trecut s-au documentat 122 de cazuri de violență în familie asupra minorului, în doar șase luni din 2014 sunt aproape 96. Numărul copiilor care suferă o formă de violență în familie este însă mult mai mare, nefiind raportate de populație decât cazurile grave.

Potrivit datelor obținute de Express de Banat de la DGASPC Caraș-Severin, majoritatea abuzurilor s-au produs în mediul urban, 68. Cât privește măsurile luate de autorități, acestea au dispus rămânerea în familie a 27 de copii, dar și retragerea altor 69 din mediul familial și plasamentul în regim de urgență. În cazurile de abuz sexual, au fost luate măsuri de consiliere psihologică, agresorii sunt urmăriți penal, iar în două dintre cazuri copiii s-au întors în familie. Un singur copil este în plasament de urgență, iar cazul este încă deschis la direcția județeană de asistență socială.

Specialiștii spun că greutăţile materiale şi lipsa de educaţie, toate un fond al unei culturi cu rădăcini adânci în trecutul românilor, determină un comportament deviant care lasă urme. Mica mare victimă va trăi consecințele violenței atât în anii copilăriei sale, cât și în viața de adult, fiind cu greu combătută de consilierii psihologici sau de alți membri ai familiei sale.

Orice formă de violență asupra copilului poate fi sesizată la numerele de telefon: 0255-219442 sau 0255-211983 (se poate apela folosind numărul 983 – telefonul copilului victimă a violenţei în familie), reamintește șeful DGASPC Caraș-Severin, Ana Vasile.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/