Nădlacul are gust de Mai. Se pregătește marele eveniment internațional de preparat cârnați cu boia, asezonat cu muzică de fanfară și găluște tăuțeşti

jurizare si diplomatie culinara foto romana rista
cristescu 1000 x 200 2 copy banner 1164 x 200 px Afrodita 1000x200

Festivalul Cârnațului Proaspăt de la Nădlac din acest an este un eveniment care își dorește să atragă publicul larg, are loc în Parcul Mare din Nădlac, în aer liber, intrarea fiind liberă.

Sâmbătă între 10:00–13:30 în Parcul Mare-Pădurice de la Nădlac, cârnații vor fi pregătiți în văzul publicului după rețete moștenite de familie, într-o demonstrație culinară dinamică la care se vor întrece echipe internaționale.

Provocare culinară pentru slovacii din patru țări

În încercarea de a se alinia mișcărilor gastronomice regionale cu tradiții vechi de 30-40 de ani din Ungaria și Serbia, acest festival a lansat o frumoasă provocare pentru comunitatea locală și de prietenie: adună echipe mixte de măcelari pasionați din Nădlac și din localitățile învecinate, dar și echipe, în mare parte de slovaci, venite din Serbia, Ungaria, Cehia și Slovacia.

concurs de carnati proaspeti cu boia nadlac, arhiva personala romana rista

concurs de cârnați proaspeți cu boia, arhiva personala Romana Rista

Prepararea Cârnaților proaspeți este un spectacol matinal

Pentru cei din public e un prilej perfect pentru socializare, dar și pentru a învăța din mers, urmărindu-i pe meseriași în acțiune. Atracția principală a mini-festivalului este dimineața, de la ora 10:00, și apoi până spre 13:30. Atunci se întâmplă tot spectacolul culinar care dă și numele evenimentului: prepararea cârnaților pe loc, schimbul de rețete, totul într-o atmosferă veselă. Iar apoi nu trebuie ratate bunătățile pregătite în mod special de localnici și nici festivitatea de premiere a câștigătorilor ediției din 2025.

concurs de carnati proaspeti cu boia nadlac

Programul evenimentului se prezintă astfel:

Sâmbătă, 10 mai

10:00 – Prezentarea echipelor, împărțirea locurilor la mesele de concurs

10:30 – Defilarea Fanfarei Nadlačanka

11:30 – Start Concurs „Cel mai bun cârnaț proaspăt cu boia”

13:30 – Predarea mostrelor de cârnați proaspeți

14:00 – Degustarea efectuată de către juriul internațional

17:00 – Decernarea diplomelor echipelor câștigătoare, momente muzicale cu formația „Mihai Szidor”

Duminică, 11 mai 2025

untitled design

17:00 – Formația „Porubski & Jačiansky”

Cea mai frumoasă masă cu cele mai gustoase preparate de casă

Fiecare echipă își aranjează frumos masa de lucru și vine platouri cu diverse preparate de casă: de la pogăcele cu chimen, pită cu unsoare și boia, cârnați, caltaboș, slănină sau Salam de Nădlac, haioșe cu magiun și multe alte bunătăți. Așa e tradiția la toate concursurile de acest gen din alte țări vecine, fiecare echipă aduce ce are mai bun preparat în casă și îi omenesc, așa, de gust, pe primii care trec pe la masa lor, în timp ce pregătesc cârnații proaspeți pentru concurs. Se opresc să mai schimbe o vorbă, dar muncesc pentru ca să se încadreze în cele două ore acordate de organizatori spre a-i prepara pentru a fi fripți pe grătar. Apoi sunt predați comisiei de specialiști pentru jurizare”, a declarat pentru presă diplomatul culinar, Romana Rista, membră a juriului.

romana rista, diplomat culinar si salamul de nadlac

Romana Rista, diplomat culinar, prezintă salamul de Nădlac

„Este o experiență memorabilă să fii de dimineață acolo la Nădlac, în parcul numit Pădurice, când răsună fanfara Nadlačanka, inaugurată acum 170 de ani. În aer plutește mirosul de grătar de Mai cu cârnați proaspeți. Echipele toacă carnea de porc, o amestecă doar cu boia, usturoi, chimen, piper și sare, și umplu cârnații acolo, în fața publicului care se poate plimba de la o masă la alta pentru a le admira măiestria. Echipa cu cea mai frumoasă masă va fi premiată, de asemenea.”

Gustul picant, boia de calitate, chimen, slănina curată: Cârnațul cu boia de la Nădlac

„Cârnațul cu boia de la Nădlac are un gust ușor picant, poate fi picant sau foarte picant. Se face după metoda tradițională, din carne de porc și slănină tare, cu sare, boia locală, dulce și picantă, usturoi, piper și chimen. E tot mai greu să aduci gustul tradițional în produse locale. Boiaua de Nădlac nu se mai prea face în gospodării. E înlocuită des cu cea din Ungaria, calitativă sau adusă la vrac, fără a avea trasabilitate de origine, sau cu plicuri din comerț.

Cei care lucrează cu grăsime de la porcul crescut în gospodărie au mari șanse să se apropie de gustul tradițional, fie că fac cârnați acasă, fie în concurs. La fel ca în cazul Salamului de Nădlac, cheia stă în boiaua de calitate și în slănina tare, curată, doar așa iese un cârnat cu adevărat bun. Vecinii unguri au un avans în certificările europene și recunoaștere națională, Hungarikum: cârnații de Csabai și cârnații de Gyula au reguli foarte stricte patentate”, informează Romana Rista.

header foto arhiva personala romana rista

„Am aflat din culise și vi le dezvălui, ca să veniți în număr cât mai mare și să nu ratați nimic din ce se pregătește cu atâta suflet la Nădlac, în special de localnici. Pe aleea de la intrarea din Parcul Mare, veți găsi standurile cu bucate. Nădlăcanii de la Club Optezecișidoi mi-au mărturisit că vor pregăti cârnați cu boia, caltaboș pe grătar, tocană de cartofi cu cârnați și cu găluști, fasole cu cârnați fripți, tocană de oaie cu „trepanțe” (găluști) de casă, dar și maioș de casă. E de așteptat să găsiți pe aleea din parc și alte tocane la ceaun și grătare, dar și tocană de burtă, cu boia bineînțeles, pentru că în această zonă totul e cu multă boia. La festival, vor fi și găluște dospite, slovăcești, făcute pe abur, cunoscute și cu numele de găluște tăutești, la 5 lei bucata.

galuste tautesti

Tăvălite prin mac, zahăr și scorțișoară sau nucă, au un interior pufos, și pe margini sunt ușor arse, semn al perfecțiunii acestui preparat îndrăgit de arădeni, zestre culinară a comunității slovace din Nădlac.

Nădlacul are o poveste impresionantă: au trecut 222 de ani de când primii coloniști slovaci evanghelici luterani s-au stabilit aici, venind din localități înființate de slovaci: Békéscsaba, Tótkomlós și Szarvas. Astăzi la Nădlac trăiește cea mai mare comunitate de slovaci din România. Tradițiile lor sunt păstrate și conturate, iar eu, ca arădeancă, sunt mândră să fiu alături de mai bine de un deceniu de această comunitate harnică și determinată.”

Foto credit: arhivă personală Romana Rista @copyright Walk of Fame în Vestul țării pentru cârnații cu boia, cu fanfară și găluște tăuțeşti. Nădlacul cu gust de Mai

untitled design Stiri si Publicitate Timisoara, Resita, Hotel Versay aprilie 980x120 px 579936676 836890662185728 1562271342293314240 n
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/