Nadia Murad, laureată cu Nobelul pentru Pace în 2018, vine la Universitatea de Vest din Timișoara

nadia murad la Timisoara laureata nobel pentru pace vine la uvt
timisoara capitala 2023

Universitatea de Vest din Timișoara găzduiește joi, în 23 noiembrie, la ora 18, o nouă conferință din seria „Nobel la UVT”, care va fi susținută de laureata Premiului Nobel pentru Pace, Nadia Murad. Conferința, desfășurată sub titlul „Personal Journeys, Audacious Actions and Global Impact”, va avea loc în Aula Magna „Ioan Curea” a UVT. 

Nadia Murad este prima femeie care a avut puterea de caracter să demaște atrocitățile statului islamic (ISIS). În septembrie 2016 a fost numită primul Ambasador ONU al Bunăvoinței pentru Demnitatea Supraviețuitorilor Traficului de Ființe Umane. În 2018, Nadia Murad a primit Premiul Nobel pentru Pace, după ce în 2016 fusese nominalizată pentru acordarea aceleiași distincții. În prezent este activistă pentru drepturile omului, avocat al supraviețuitorilor genocidului și al violenței sexuale. Organizația Nadiei Murad, Nadia’s Initiative, lucrează activ pentru a convinge guvernele și alte organizații să investească în reamenajarea durabilă a patriei Yazidi, domnia sa fiind membră a grupului etno-religios al yazidiților.

„În prezent activistă pentru drepturile omului, avocat al supraviețuitorilor genocidului și al violenței sexuale, Nadia Murad a avut un parcurs inedit de tumultos. Viața liniștită a tinerei Nadia a fost întreruptă brutal în anul 2014, când Statul Islamic și-a atacat patria cu intenția de a curăța etnic Irakul de yazidiți. Asemeni altor grupuri minoritare, yazidiții au purtat greutatea persecuției istorice de-a lungul anilor, în deosebi femeile au suferit foarte mult deoarece au fost și continuă să fie victime ale violenței sexuale. Cu prilejul prezenței sale la Universitatea de Vest din Timișoara ne dorim ca studenții și comunitatea academică să aprofundeze însemnătatea cuvântului umanitate. La Universitatea de Vest din Timișoara credem cu adevărat în egalitatea de șanse, oferind oportunități egale femeilor, bărbaților, studenților din diverse medii culturale, persoanelor cu dizabilități și persoanelor cu orientări diferite, și ne opunem discriminării, hărțuirii sau oprimării acestor categorii.”, a transmis Marilen Pirtea, rectorul UVT.

Cuib de vise 1000x100

Tot în 23 noiembrie, de la ora 10, Nadia Murad va participa la evenimentul de inaugurare a spațiului Institutului de cercetări avansate de mediu (ICAM) al UVT, situat pe strada Popa Șapcă, nr. 4C, eveniment în cadrul căruia i se va decerna titlul de Doctor Honoris Causa al UVT.

Intrarea este liberă la ambele evenimente, în baza înscrierii prin completarea unui formular care se regăsește aici.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/