Nadia Murad, la Universitatea de Vest din Timișoara: Întotdeauna există speranță

Timisoara a avut-o oaspete pe Nadia Murad, laureata a premiului nobel pentru pace in 2018, la Universitatea de Vest

Universitatea de Vest din Timișoara i-a acordat, joi, Nadiei Murad, titlul de Doctor Honoris Causa Beneficiorum Publicorum. În 2018, Nadia Murad a fost distinsă cu Premiul Nobel pentru Pace, recunoscându-i-se contribuția deosebită la eforturile de a atrage atenția asupra violenței sexuale în conflictele armate și pentru angajamentul ei ferm în promovarea drepturilor omului.

Nadia Murad s-a născut în 1993 în satul Kocho din nordul Irakului, în comunitatea yazidă. În 2014, gruparea teroristă ISIS a invadat satul ei. A fost martoră la orori inimaginabile, inclusiv la uciderea familiei sale și la răpirea ei în calitate de sclav sexual. Cu toate acestea, Nadia a reușit să scape din mâinile teroriștilor și să înceapă o călătorie impresionantă pentru a aduce la cunoștința lumii tragedia comunității yazide și a altor grupuri persecutate.

În 2018, Nadia Murad a fost distinsă cu Premiul Nobel pentru Pace. Universitatea de Vest din Timișoara i-a acordat, joi, Nadiei Murad, titlul de Doctor Honoris Causa Beneficiorum Publicorum.

nadia murad si marilen pirtea la universitatea de vest din timisoara

„Onorăm o personalitate specială, o persoană care înțelege pe deplin provocările cu care se confruntă societatea, discrepanțele dintre regiuni și ceea ce poate genera încălcarea drepturilor omului. Doamna Murad este în prezent Ambasador al Bunăvoinței pentru Demnitatea Supraviețuitorilor Traficului de Persoane și este vocea multora care se simt oprimați sau ale căror drepturi sunt încălcate. Ea militează – la nivel local, național și internațional – pentru resurse și schimbări de politici necesare pentru a proteja și sprijini supraviețuitorii violenței sexuale și pentru a reconstrui comunitățile aflate în criză. Doamna Murad colaborează cu lideri globali, guverne și organizații internaționale pentru a crește gradul de conștientizare și pentru a direcționa fondurile necesare pentru a genera schimbări pozitive și relevante., a spus Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara.

Nadia Murad a povestit cum viața i-a fost spulberată în vara anului 2014, când ISIS a atacat comunitatea yazidi din care făcea parte. În ultimii nouă ani, Nadia a făcut o misiune din a spune lumii ce li s-a întâmplat și de a milita la nivel global pentru dreptate pentru supraviețuitorii acestor atrocități. „(…) În secolul XXI, nu poate fi acceptabil ca violul și abuzul sexual asupra femeilor și fetelor să fie considerate un simplu efect secundar al războiului. Vreau ca liderii mondiali să prețuiască femeile și să le protejeze. Și vreau să inspir liderii de mâine, să lupte în fiecare zi împotriva inegalităților și nedreptăților care duc la conflicte și crime împotriva umanității.”, a spus Nadia Murad.

„Scrieți politicienilor și bateți la ușile lor!”

Nadia Murad și Nadia’s Initiative au reușit să atragă atenția lumii asupra problemelor grave cu care se confruntă victimele violenței sexuale în contexte de conflict.

nadia murad, laureata a premiului nobel pentru pace in 2019, la universitatea de vest din timisora (2)

„Știm cu toții că femeile sunt cele mai vulnerabile în timpul conflictelor, însă rareori li se oferă posibilitatea de a ajuta la reconstrucția societăților după aceea. Cred că prin împuternicirea femeilor, asigurându-le educație, libertate economică și acces la roluri de conducere, se pun bazele unei societăți mai puternice. Oamenii mă întreabă adesea cum pot contribui la construirea unei lumi mai bune, mai echitabile și mai pașnice. Este un lucru la care mă gândesc foarte mult. Calea mea spre activism a trecut prin traume și durere. Nu este un lucru pe care l-aș dori nimănui. Dar există atât de multe lucruri pe care le putem face cu toții. Vă îndemn să găsiți oameni care gândesc la fel… și să vă gândiți împreună cu ei la motivul pentru care se creează conflicte… Și de ce femeile și fetele rămân atât de vulnerabile. Și apoi scrieți politicienilor și bateți la ușile lor. Cereți-le să se concentreze asupra politicilor care reduc sărăcia, care promovează educația. Să sprijine proiectele care le dau putere celor vulnerabili. Ridicați femeile din comunitatea voastră.”, a mai spus Nadia Murad.

„Dacă viitorii noștri lideri ar fi învățați toleranța, cooperarea și solidaritatea?”

„Poate chiar regândiți ceea ce înseamnă să ai succes”, a mai transmis Nadia publicului: „Punem atât de mult accentul pe potențialul academic și de câștig. Succesul se măsoară în case, mașini și haine de firmă. Dar nu ar fi lumea un loc mai bun și mai sigur dacă pacea și cei pașnici ar fi cei care sunt cu adevărat apreciați? Dacă viitorii noștri lideri ar fi învățați toleranța, cooperarea și solidaritatea? (…) Știu că atunci când deschidem televizorul la știri, lumea pare atât de întunecată. Dar știu, de asemenea, că mulți dintre voi muncesc deja din greu pentru a crea o lume mai bună pentru generațiile viitoare. Întotdeauna există speranță”.

Nadia Murad locuiește în  Germania din 2015, unde a fost primită ca refugiată, după ce a scăpat din captivitatea ISIS. Apoi a început să împărtășească povestea sa de suferință și supraviețuire. Tot în Germania își și desfășoară activitatea în domeniul apărării drepturilor omului.

Nadia Murad este al cincelea laureat Nobel invitat anul acesta la Universitatea de Vest din Timișoara, după scriitorul Orhan Pamuk (premiul Nobel pentru Literatură, 2006), cercetătorul Jean-Marie Lehn (premiul Nobel pentru Chimie, 1987), cercetătorul Jean-Pierre Sauvage (premiul Nobel pentru Chimie, 2016) și profesorul Eric Stark Maskin (premiul Nobel pentru Economie în 2007).

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/